TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Reakcie na akciu Očistec: Možno sa dočkáme, že prídu aj pre Fica, tvrdí Nicholsonová

05.11.2020, 10:45
Autor:
chocho
NAKA dnes zadržala bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a ďalších bývalých vysokopostavených policajných predstaviteľov.

Prezidentka Zuzana Čaputová: "Dnešné predvedenie bývalých vysokých policajných funkcionárov v putách na výsluchy je vážnym signálom o relevantnosti dlho medializovaných podozrení. Pri plnom rešpekte k prezumpcii neviny sa dá povedať, že spravodlivosť na Slovensku zjavne prechádza očistným procesom, lebo nikto už nie je nedotknuteľný. Rovnosť pred zákonom je podstatnou súčasťou právneho štátu, akým je aj Slovenská republika."

Premiér Igor Matovič: "Kičura. Kožuch. Kvietik. Makó. Kováčik. Krajmer. Gašpar. Hraško. A desiatky iných priateľov Petra Pellegriniho a Roberta Fica si užívajú špeciálnu opateru strážcov zákona. A stačilo len tak málo - dodržať to, čo sme ľuďom pred voľbami sľubovali - dať poctivým vyšetrovateľom a prokurátorom absolútnu slobodu. Užívajte si ju páni a dámy a my urobíme všetko, aby sa časy, keď mafia ovládla štát, už nikdy nevrátili."

​Predseda Smer - SD Robert Fico: "Tibor Gašpar bol veľmi dobrým policajným prezidentom s dobrými výsledkami. Neviem, čo títo ľudia robili v súkromnom čase. Ak zlyhali, nech sú za to potrestaní. Ale trištvrte zo zásahov NAKA z posledného obdobia sú politicke objednané."

OĽaNO: "Odpolitizovaním polície sa čoraz viac rozkrýva zhnité prostredie skorumpovaného systému "našich ľudí". Za všetko hovorí dávnejší výrok exministra vnútra Roberta Kaliňáka, podľa ktorého bol zadržaný Tibor Gašpar "najlepším policajným prezidentom v histórii". Dlhodobo pritom investigatívni novinári, ako aj predstavitelia nášho hnutia, vytrvalo upozorňovali na závažné podozrenia a morálne zlyhania zadržaných osôb. Tak, ako sme ľuďom sľúbili, polícii sme rozviazali ruky a v práci jej držíme palce."

​Predseda Hlasu - SD Peter Pellegrini: "Nie je to nič pozitívne, ani dobré. Je teraz na nich, aby buď vyvrátili všetky tieto podozrenia a dokázali svoju nevinu, alebo budú stíhaní a postihne ich primeraný test, ak urobili niečo nelegálne. Ale ešte poviem takú vec, ak ste si všimli, tak aj pri starostovi jednej mestskej časti sa už prvýkrát ozvala aj verejnosť, že či tieto teatrálne zatýkania pred kamerami a vzatie do väzby hoc aj na 48 hodín alebo na menej, je ten správny štýl. Či všetky tie veci, za ktoré sú obviňovaní títo ľudia, vôbec zakladajú právo ich takto všetkých brať do väzby a či sa to nedá robiť aj inak. Uvidíme nakoniec ako dopadnú súdy, to bude asi to najdôležitejšie. Zatýkať je jedna vec, to je najľahšie, ale potom dokázať týmto ľuďom vinu bude podstatne zložitejšie."

Predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová: "V auguste 2019, ešte za bývalej vlády Smeru, som podávala podnet na policajnú inšpekciu, kde som žiadala prešetrenie podozrení z možného zneužitia právomocí verejného činiteľa a ďalších trestných činov vysokých policajných funkcionárov vrátane Tibora Gašpara, Roberta Krajmera, Petra Hraška a dalších. Upozornila som na podozrenia z existencie skupiny policajných dôstojníkov, ktorí sa dlhodobo koordinovane a organizovaným spôsobom mohli podieľať na páchaní závažnej trestnej činnosti. Za vlády Petra Pellegriniho sa vyšetrovanie nepohlo, dostala som rozsiahle vyrozumenie o tom, ako sa vyšetrovať nedá. Dnes túto skupinu vyšetrovateľ obvinil z viacerých závažných trestných činov, okrem iného aj zo založenia zločineckej skupiny, korupcie a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Aby sa ľady pohli, musela prísť zmena vlády."

Europoslankyňa SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová: "Na priamy príkaz Tibora Gašpara neboli informovaní viceprezidenti policajného zboru o tom, čo bolo nájdené na mieste činu v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Považovala som to za hrubé manipulovanie vyšetrovania hneď od začiatku. Vtedy ma Tibor Gašpar obvinil z klamstva, avšak božie mlyny melú pomaly, ale isto. Sama som úprimne zvedavá, ako začne spievať v base o tom, koho všetkého kryl a aké mafiánske praktiky tu robili s predstaviteľmi Smeru. A možno sa dočkáme, že prídu aj pre Roberta Fica."

SaS: "Zadržanie viacerých bývalých predstaviteľov polície znamená podľa strany Sloboda a Solidarita nevyhnutnosť obrátiť pozornosť na Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, ktorí na Slovensku roky kryli všetky mafiánske praktiky a za ktorých vládnutia sa chobotnica organizovaného zločinu dostala od súdnictva cez prokuratúru až na najvyššie posty policajného zboru."

Podpredseda parlamentu zo strany Za ľudí Juraj Šeliga: "Robert Fico a Robert Kaliňák sú tí, ktorí politicky dosadili pána Gašpara za šéfa polície. Toto si treba opakovať, aby bolo jasné, kto môže za rozklad právneho štátu, za to, že mafia na Slovensku ovládla políciu, prokuratúru a súdy."

01 - Modified: 2019-08-13 10:42:28 - Feat.: 0 - Title: Pellegrini nechce Gašpara na kandidátke Smeru. Teraz musí očistiť svoje meno, vyhlásil 02 - Modified: 2019-08-13 17:32:00 - Feat.: 0 - Title: Gašpar reaguje na Pellegriniho: Mal by uvažovať o vstupe do Progresívneho Slovenska 03 - Modified: 2019-10-10 06:27:10 - Feat.: 0 - Title: Drucker mal Gašpara odvolať, kritizuje Kurilovská v rozhovore vlastného lídra 04 - Modified: 2020-02-20 22:19:03 - Feat.: 0 - Title: Šéf NAKA o Gašparovej komunikácii po vražde: Nikdy som sa nestretol s tým, že sa zverejňovali verzie
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 05 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:04