TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Útok vo Viedni: Korčok je šokovaný, Mikulec ubezpečuje Slovákov

02.11.2020, 23:07
Autor:
TASRTASR
Potvrdení sú zatiaľ dvaja mŕtvi, z toho jeden je páchateľ, a viacero ťažko zranených.

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok v pondelok neskoro večer na Twitteri vyjadril šok nad teroristickým útokom v rakúskej metropole Viedeň a solidaritu s občanmi susednej krajiny.

​Minister vnútra Roman Mikulec na Facebooku napísal, že podnikli všetky potrebné kroky na zaistenie bezpečnosti slovenských občanov.

"Sme šokovaní zo záberov z teroristického útoku vo Viedni. V týchto ťažkých chvíľach sme v mysliach a srdciach s občanmi Rakúska. Cítime hlbokú ľútosť nad obeťami, naša solidarita patrí všetkým, ktorí stratili svojich milovaných. Slovensko stojí po boku Rakúska," napísal Korčok v tvíte.

Korčok aj na Facebooku uviedol, že pri útoku vo Viedni prichádzajú o život nevinní. "Toto sú činy, ktoré nás nesmú nechať ľahostajnými. Voči zbabelcom, ktorí vraždia, sme zraniteľní, ale nie sme bezbranní," dodal.

Minister vnútra Mikulec sa na Facebooku k útoku vyjadril takto: "Som informovaný o útoku, ku ktorému došlo vo Viedni. Podnikli sme všetky potrebné kroky na zaistenie bezpečnosti našich občanov. O aktuálnej situácii u našich západných susedov komunikujeme aj s rakúskou stranou. Veľmi verím, že všetci zranení, vrátane policajta, budú v poriadku."

V pondelok večer došlo v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach k streľbe. Potvrdila to hovorkyňa rakúskeho ministerstva vnútra.

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v telefonickom rozhovore pre stanicu ORF uviedol, že streľba je zrejme teroristickým útokom, do ktorého je zapojených viacero páchateľov. Potvrdení sú zatiaľ dvaja mŕtvi, z toho jeden je páchateľ, a viacero ťažko zranených.

To, či bola cieľom útoku židovská synagóga, sa zatiaľ nedá potvrdiť, uviedla hovorkyňa. Synagóga bola v čase streľby uzavretá.

Svedkovia streľby pre portál OE24 uviedli, že padlo "najmenej 50 výstrelov". Útočníci strieľali z automatických zbraní. Do nemocníc bolo v dôsledku streľby prevezených 15 osôb.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 02 - Modified: 2024-04-12 08:57:38 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali troch tínedžerov podozrivých z prípravy teroristického útoku 03 - Modified: 2024-04-05 15:36:59 - Feat.: - Title: Moskovský súd uvalil väzbu na ďalšieho podozrivého z teroristického útoku v Krasnogorsku 04 - Modified: 2024-04-05 06:54:32 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie útoku na koncertnú sieň pokračuje. Rusko tvrdí, že môže súvisieť s inváziou na Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-04 07:16:05 - Feat.: - Title: Pri teroristických útokoch na juhu Iránu zahynulo niekoľko ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 22:14