TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Naď: Náklady na testovanie sa samosprávam preplatia. O druhom kole sa rozhodne zajtra

01.11.2020, 13:18
Autor:
TASRTASR
Minister obrany potvrdil, že v pondelok má ústredný krízový štáb rozhodnúť o realizácii druhého kola pretestovania.

Náklady na celoplošné testovanie sa samosprávam preplatia. V relácii RTVS O päť minút 12 to potvrdil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že výdavky samospráv skontrolujú okresné úrady.

Opozičný poslanec parlamentu a starosta obce Hurbanova Ves Ľubomír Petrák (Smer-SD) kritizuje, že podľa usmernenia majú byť výdavky normované. Obáva sa, že sa obciam nepreplatia všetky výdavky.

Minister potvrdil, že obciam zaslali usmernenie. "Človek, ktorý bol šéf testovacieho tímu na odberovom mieste, potvrdí, či veci, ktoré boli nakúpené, sú v súlade s potrebou pri realizácii pretestovania," povedal Naď.

"Potvrdzujem, že obciam budú reálne náklady preplatené cestou okresného úradu, ministerstva vnútra, následne ministerstva financií. Ak by nastala situácia, že niekto bude hovoriť, že musel nakúpiť pre obec auto, aby mohol rozvážať testy, a potom si ho nechá, tak nikto nečaká, že ho budeme preplácať. Preto je tam nejaká forma kontroly," vysvetlil.

Tretina nakazených 

Petrák priblížil, že starostovia dostali metodické usmernenie o normovaných výdavkoch, ktoré by mali byť použité bez ohľadu na to, na čo sa pripravovali.

"Pripravovali sme sa na dva dni, prebieha to v jednom dni. Pýtam sa, budeme znášať 50 percent nákladov my?" skonštatoval. Za základný problém vlády označil to, že nevie komunikovať so svojím okolím vrátane samospráv.

Antigénové testy dokážu podľa Naďa zachytiť asi jednu tretinu nakazených. "Keď je jedno percento, reálne môžu by asi tri percentá ľudí, ktorí majú v sebe vírus," povedal v súvislosti s výsledkami pretestovania za sobotu.

Antigénový test podľa neho zachytí tých, ktorí majú vysokú nálož vírusu, teda tých, ktorí ho dokážu ďalej šíriť. Štúdie podľa Petráka hovoria, že tieto testy nie sú vhodné na plošné testovanie. Dodal tiež, že nie je možné skontrolovať desiatky tisíc ľudí, ktorí budú musieť byť v karanténe.

Následné PCR pretestovanie sa môže podľa Naďa urobiť ako vedecký projekt, pokiaľ to zaplatia a zorganizujú laboratóriá. Môže sa tak urobiť počas týždňa napríklad v určitej obci. Nechcel však, aby sa to konalo v čase celoplošného testovania.

Druhé kolo

Minister potvrdil, že v pondelok má ústredný krízový štáb rozhodnúť o realizácii druhého kola pretestovania. Miesta, kde je dnes vidno, že zamorenie je nízke, nemá podľa neho význam testovať celoplošne.

Nemuseli by sa podľa neho potom zbytočne míňať ochranné pomôcky na testovanie regiónov, kde to nie je potrebné. Chce však o tom nechať hovoriť hygienikov a epidemiológov.

Petrák si myslí, že opakovaným celoplošným testovaním sa vyčerpajú všetky ľudské i materiálne zdroje.

Naď zároveň dodal, že v budúcnosti sa budú využívať antigénové testy na sektorové pretestovanie firiem alebo regiónov.

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 03 - Modified: 2024-03-29 18:55:30 - Feat.: - Title: Pred 20 rokmi sme sa stali pevnou súčasťou Západu. NATO je základným pilierom bezpečnosti, reagujú politici 04 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 05 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:50