StoryEditor

Čipovanie, nanoboty či vírus v testoch? Ľudia zjavne chcú žiť v sci-fi svete, hovorí odborník

31.10.2020, 23:00
Konšpirátori tvrdia, že ľudia, ktorí dodržiavajú opatrenia, sú ovce. Neuvedomujú si, že sami sa boja ísť proti prúdu, vysvetľuje pre HN Tomáš Šalmon, šéfredaktor portálu Hoax.sk.

Pandémia koronavírusu je vhodnou živnou pôdou pre rôzne typy konšpirácií, je to tak?
Koronavírus a šírenie ochorenia COVID-19 sú zdrojom konšpirácií celkom prirodzene. Tak, ako všetky doterajšie historické pandemické udalosti, či už na Slovensku alebo v zahraničí. Všetko nepoznané, obmedzujúce alebo ťažké na pochopenie sa ľahko „zvrtne“. Ľudia si chcú takéto udalosti vždy vysvetliť a pochopiť ich. Do riešenia tejto úlohy sa v minulosti stavala cirkev, panovník či politické zriadenie. Dnes má moc vyjadrovať svoje názory ktokoľvek, kto si vie založiť stránku, facebookovú skupinu alebo má priateľov naladených na rovnakej vlne. Potom už zostáva len nazbierať trochu odvahy, slovnej zásoby, argumentov a pocitu, že ste pochopili niečo viac ako ostatní a musí to von.

Kde vzniká potreba ľudí spochybňovať tvrdenia a zistenia vedcov, lekárov a ďalších odborníkov?
Môže za to odpor voči diktovaným pravidlám správania. Ľudia ich vnímajú ako pocit obmedzovania, akési popieranie ich vlastnej slobody. Pred pochopením toho, že ide o riešenie rôznych spoločenských otázok, je stena. Čím tvrdšia hlava, tým hrubšia stena. Ľudia sa oháňajú Ústavou bez toho, aby si ju hoci len raz v živote prečítali a porozumeli jej. V súčasnosti ich viac fascinuje šokujúca správa jednoduchého pisateľa, ktorý si nemusí dávať pozor na to, čo píše. Tvrdiť tak môže polopravdy, nezmysly, no ak sa zhodujú s náladou, ktorá odmieta rúška, nariadenia alebo nechce uveriť neviditeľnej hrozbe, akou je vírus, ľahšie sa prijímajú. Oveľa ľahšie ako dlhé odborné články a zložené vety.

Takže problém spočíva v tom, že ľuďom sa skrátka nechce čítať?
Štúdie a odborné názory sa nedajú napísať troma vetami. Keďže sú dlhé, ľudia ich automaticky neprijímajú. Alebo ich považujú za nedôveryhodné či nezrozumiteľné. A keď takíto ľudia vo faktoch nenachádzajú riešenie svojich problémov, informácie si upravia. Potom vznikajú reakcie, príspevky o ich pocitoch či frustrácii. U jednotlivcov prepukne nutkanie priliať do masovej hystérie, zlosti a nenávisti trochu oleja. Vzniká hystéria, v ktorej má úspech každý „dobrý materiál“.

Ďalšou skupinou šíriteľov však môžu byť aj tí, ktorých sa opatrenia dramaticky dotkli a pripravili ich napríklad o živobytie.
Áno, netreba zabúdať na tých, ktorí sú na kolenách, pretože roky budovali firmu, prevádzku, hotel... a koronakríza ich zruinovala. Nezabudnime rozlišovať medzi spochybňovaním nariadení, čomu sa v niektorých prípadoch vôbec nemôžeme čudovať, a spochybňovaním práce lekárov, virológov a ďalších odborníkov. Koronakríza mohla byť príležitosťou; ako konečne doceniť význam lekárov. Kedysi som utiekol zo štúdia medicíny. Dnes ľutujem, že nemôžem bojovať s nimi a prispieť.

Veľmi horúcou témou je plošné testovanie, ktorého pilotná fáza prebehla minulý víkend v niektorých regiónoch a tento víkend čaká zvyšok Slovenska. S akými najčastejšími dezinformáciami o testovaní ste sa stretli?
Pretrvávajú bežné dezinformácie, ktoré počas testovania neutíchajú. Mnoho uzavretých skupín na Facebooku, ktoré broja proti politikom, nariadeniam, rúškam či vládnym nariadeniam, šíri zvesti o nespoľahlivosti testov. Uvádzajú „zaručené“ informácie o osobách, ktoré podstúpili bolestivé odbery alebo opakovaný odber s rôznym výsledkom. Nachádzam tiež odporúčania, aby ľudia žiadali krvné testy namiesto nosových, pretože nosové majú pochybný pôvod a spoľahlivosť. Sú to viac-menej drobné konšpirácie.

Ale zrejme aj tie podnecujú nenávisť.
Áno, živý príklad môžeme vidieť na neuveriteľnej vlne nenávisti Sl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-01 11:25:02 - Feat.: - Title: Čína kritizuje USA za sprísnenie exportu čipov 03 - Modified: 2024-03-31 15:42:13 - Feat.: - Title: USA revidovali pravidlá, ktoré obmedzujú vývoz čipov do Číny 04 - Modified: 2024-03-30 12:19:40 - Feat.: - Title: Na internete sa objavil Korčokov falošný web a jeho oficiálna stránka čelí hackerským útokom. Kandidát podáva trestné oznámenie 05 - Modified: 2024-03-24 14:42:44 - Feat.: - Title: Čína blokuje používanie čipov od AMD a Intelu vo vládnych počítačoch, píše Financial Times
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 16:21