TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Krajčí povedal, kedy by mala na Slovensko doraziť prvá dávka vakcín proti koronavírusu

29.10.2020, 18:55
Autor:
TASRTASR
Minister zdravotníctva tvrdí, že vakcinácia na Slovensku bude dobrovoľná.

Prvá dávka vakcín proti novému koronavírusu v počte 180-tisíc kusov by mala na Slovensko doraziť začiatkom budúceho roka.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí to povedal vo štvrtok v relácii TV Markíza Na telo Plus, pričom doplnil, že vakcinácia určite nebude povinná, ale dobrovoľná.

Vylúčil, že by niekto nemohol ísť do práce v prípade, že by sa rozhodol nedať sa zaočkovať.

"Klinické skúšky sú takmer pred koncom. Vždy sa môžu zastaviť, ale je tu viacero firiem. Najmä dve firmy sú na tom veľmi dobre a tieto dve vakcíny pravdepodobne budú k dispozícii v Európe. Distribúcia vakcíny bude recipročne na základe obyvateľov a toľko, koľko si krajiny tých vakcín objednali. Takže by sa to malo začať viac-menej v jednom termíne v celej Európe," povedal s tým, že protokol určí, kto bude zaočkovaný v prvej várke.

Rýchly vývoj

Ministerstvo zdravotníctva už v minulosti komunikovalo, že rýchlejší vývoj vakcíny na ochorenie COVID-19 neznamená, že nebude dostatočne preverená. Ak bude uvedená na trh, bude bezpečná.

Jej rýchly vývoj je výsledkom nasadenia väčšieho množstva ľudí a využitia väčšieho množstva prostriedkov.

Každá vakcína musí počas vývoja prejsť tromi fázami klinického skúšania. V prvej a druhej fáze sa naočkuje najprv desiatkam, potom stovkám dobrovoľníkov a pozoruje sa, či u nich dôjde k rozvoju nejakých vážnych nežiaducich účinkov.

Žiadosť o tri milióny vakcín

Ak sa objavia len bežné nežiaduce účinky, ktoré bývajú aj pri iných vakcínach a neobjavia sa žiadne iné závažné nežiaduce účinky, tak postupuje do tretej fázy.

V nej sa vakcína naočkuje tisíckam dobrovoľníkov a pozoruje sa, či zabraňuje vzniku ochorenia a či sa neobjavia nejaké menej časté nežiaduce účinky.

V poslednej fáze hodnotí všetky výsledky nezávislá komisia, ktorá schvaľuje, či sa vakcína dostane na trh. Hodnotí, či je dostatočne bezpečná a účinná.

Ako členský štát Európskej únie je aj Slovensko zapojené do spoločného obstarávania na zabezpečenie vakcín. V rámci požiadaviek na predobjednávanie dodávky vakcín požiadalo o 3 milióny vakcín.

01 - Modified: 2024-04-16 13:53:35 - Feat.: - Title: Zrušenie zubných benefitov môže podľa Krajčího znížiť záujem ľudí o prevenciu 02 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 03 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 04 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:39