StoryEditor

Policajti vám môžu zazvoniť doma. Šéf polície podrobne vysvetlil kontroly po plošnom testovaní

29.10.2020, 17:00
Negatívny výsledok nehovorí, či je človek chorý alebo zdravý. Je to potvrdenie, že sa zúčastnil na testovaní, vysvetľuje v HNtelevízii dočasný policajný prezident Peter Kovařík.

Dvadsiateho druhého októbra minister vnútra povedal, že polícia nebude kontrolovať potvrdenia o práci napriek tomu, že bude zákaz vychádzania. Na druhej strane sa objavili aj informácie, že keď sa stretneme s policajtmi, musíme hodnoverne preukázať náš cieľ cesty. Ako to teda je?
Ak má niekto pri sebe takýto doklad, podporí svoje tvrdenie o tom, že je zamestnaný, je to oveľa jednoduchšie pre policajta. Stále však platí to, čo bolo povedané pred chvíľkou, že nechceme zvyšovať administratívu, stres, obehávať papiere a ľudí naháňať a sankcionovať. To nie je našou prioritou. Stačí nám, ak hodnoverným spôsobom vysvetlí, že ide do zamestnania.

Čo je hodnoverný spôsob?
Idete ráno do práce a nie sú o tom žiadne pochybnosti, nemáte vzadu v kufri nabalené nejaké vence, že idete na cintorín, tak pre policajta je to hodnoverné. Treba povedať, že máme aj ďalšie priority. Máme ľudí v karanténe, ktorých treba kontrolovať. Snažíme sa tú činnosť robiť tak, aby bola zmysluplná. Od pondelka sa zmenia pravidlá, možno sa o tom budeme rozprávať a predpokladám, že potom to už bude jednoduchšie z hľadiska dodržiavania a zákazov.

Teraz však policajti zastavia aj mamičku s kočiarom, na druhej strane v centre Bratislavy ľudia sedia na terase. Sústredíte sa teda na časť ľudí, ktorí sú v karanténe, alebo na ten zvyšok?


Tieto otázky dostávam aj od nadriadených. Máme informácie, že ľudia chodia po ulici a nemajú rúška. Zmysel opatrení je chrániť seba a ľudí okolo seba. My všetci, ktorí nosíme rúška, to nerobíme preto, aby nás policajti nezastavili a nepokutovali. My to robíme preto, aby sme chránili naše okolie. Mám pocit, že toto sa nám v spoločnosti míňa. Keď je policajt na ulici, dáme si rúško kvôli policajtovi a potom, keď tam policajt nie je, tak rúško dáme dole. To rozmýšľanie je trochu choré. My od ľudí chceme, aby pomohli v tejto ťažkej situácii, znížili tlak na epidemickú situáciu, aby sme sa vrátili do normálu. Keď si to neuvedomia, nepomôže spoliehať sa na to, že policajti budú na každom rohu a budú každého kontrolovať a pokutovať. Keď som prišiel do funkcie, hovoril som, že chceme zdvihnúť dôveryhodnosť. Tá je o našom správaní a reálnom výkone služby. Pokiaľ budeme tlačení do toho, aby sm...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-27 07:10:36 - Feat.: - Title: Bývalý policajný prezident Kovařík považuje stíhanie jeho osoby za účelové 02 - Modified: 2023-09-26 08:16:56 - Feat.: - Title: Prokurátor podal obžalobu na bývalého šéfa polície Kovaříka 03 - Modified: 2023-07-12 14:40:25 - Feat.: - Title: Bývalý policajný prezident Kovařík očakáva, že obžalobu na neho odmietnu 04 - Modified: 2023-07-12 13:04:13 - Feat.: - Title: Inšpekcia navrhla obžalovať policajného exprezidenta Kovaříka. Ten všetky obvinenia odmieta 05 - Modified: 2023-01-30 11:13:54 - Feat.: - Title: V kauze policajného exprezidenta Petra Kovaříka pokračuje vyšetrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:19