Záborská videla v prenose z OTO hanobenie kresťanov. V jednej zo scénok boli známi herci Alexander Bárta, Tomáš Maštalír a Vladimír Kobielsky oblečení ako rehoľné sestry, v ďalšej zase herečka Diana Mórová a český moderátor Jakub Prachař predniesli desať pravidiel šoubiznisu, ktoré sa ponášali na desatoro božích prikázaní. "Považujeme za nedôstojné a neprijateľné, aby sa vo vysielaní objavovalo urážlivé zosmiešňovanie kresťanskej viery, ku ktorej sa hlási veľká časť občanov Slovenskej republiky, či akejkoľvek inej viery.“TASR
StoryEditor

Vláda ide proti odporúčaniam OSN

26.10.2020, 23:00
Sprísňovanie interrupcií je krok zlým smerom, hovorí advokátka Veronika Pázmányová z Advokátskej kancelárie Glatzova & Co.

Aj zahraničné organizácie sa venovali súčasnej situácii na Slovensku ohľadom umelého prerušenia tehotenstva. K akým záverom dospeli?
OSN v októbri 2019 vo svojom záverečnom stanovisku po kontrole odporúčala zaviesť viaceré opatrenia týkajúce sa legálnych interrupcií a práv žien. Súčasné legislatívne návrhy tieto odporúčané opatrenia pritom de facto podkopávajú.


V akom zmysle?
Výbor OSN výslovne vyjadril svoje znepokojenie nad tým, že ženy sú u nás vystavené mnohým prekážkam v službách sexuálneho a reprodukčného zdravia vrátane prekážok v prístupe k bezpečným interrupciám a antikoncepcii. Podľa organizácie tak ani súčasná právna úprava neposkytuje ženám dostatočné záruky a ochranu vo vzťahu k interrupciám.


Aký právny problém sa rieši pri interrupciách?
V prípade interrupcií nastáva konflikt medzi ochranou ľudského života pred narodením a základným právom tehotnej ženy na ochranu jej súkromia. Tento konflikt riešil Ústavný súd ešte v roku 2007, keď posudzoval protiústavnosť zákona o umelom prerušení tehotenstva. Vo svojom rozhodnutí, okrem toho že protiústavnosť zákona nekonštatoval, zároveň vysvetlil, ako je potrebné pri uvedenom konflikte postupovať a posudzovať ho. Ústavný súd jednoznačne uviedol, že nasciturus, teda plod alebo embryo, nie je subjektom práva, ktorému by patrilo právo na život. Ústava koncipuje ochranu ľudského života pred narodením len ako ústavnú hodnotu a nie ako základné právo. Pri práve pritom platí, že kde je právo, tam je aj právna ochrana, pri ústavou garantovanej hodnote je však táto ochrana slabšia....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:39