StoryEditor

Reakcie na Kováčikovu väzbu: "Akú motiváciu má Fico, aby ho obhajoval?" pýta sa šéf poslancov OĽaNO

26.10.2020, 11:51
Autor:
chocho
Obvinený špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je väzobne stíhaný. Prinášame vám reakcie na toto rozhodnutie.

Premiér a predseda OĽaNO Igor Matovič: "Duško Kováčik v karanténe. Duško nedodržiaval morálne opatrenia, neprešiel testom, dostal zákaz vychádzania a putuje do dlhodobej karantény, aby už nekazil morálku iných. Nebuď ako Duško, buď zodpovedný."

​Ministerka investícií a predsedkyňa Za ľudí Veronika Remišová: "Najvyššie postavený prokurátor zodpovedný za stíhanie korupcie skončil vo väzbe. Sem doviedla Slovensko vláda starého a nového Smeru. Stíhanie špeciálneho prokurátora je vizitkou toho, ako bola riadená spravodlivosť na Slovensku. Ukazuje sa, že prokuratúra ani polícia nestíhala a nevyšetrovala, pretože nedotknuteľných mala chrániť silná sieť tých, ktorí mali právo a spravodlivosť strážiť. Dnes sa pozeráme do vnútra systému, v ktorom spravodlivosť riadili Kočner, Bödör, Jankovská, Makó, Bašternák, „Bödörovi“ policajti na NAKE, Kožuch na Pôdohospodárskej platobnej agentúre, Kičura v správe štátnych hmotných rezerv a ďalší. Zároveň sa dozvedáme stále nové podozrenia, ktoré naznačujú fungujúcu a navzájom prepojenú sieť zločinu na najvyššej úrovni."

​Hlas - SD: "Strana HLAS - sociálna demokracia rešpektuje rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní. Veríme, že jediné, čím sa riadia, sú fakty a dôkazy. Platí padni komu padni, každý, kto sa previní proti zákonu, musí niesť zodpovednosť za svoje skutky."

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš: "Fakt, že tento zametač Ficových a Pellegriniho káuz podal jedinú obžalobu v 62 prípadoch, ktoré dozoroval, sa na pozadí nových šokujúcich zistení javí ako úplne malicherný. Rešpektujeme prezumpciu neviny, avšak medializované zistenia sú tak závažné, že otriasajú samotnými základmi právneho štátu. A ja sa pýtam, akú motiváciu má Robert Fico, aby verejne Kováčika obhajoval aj v čase, kedy sedí vo väzbe s vážnymi obvineniami na krku? Je pokojne možné, že dôvodom je strach, aby sa jeho špeciálnemu prokurátorovi nerozviazal jazyk."

Podpredseda parlamentu a poslanec Za ľudí Juraj Šeliga: "Špeciálny prokurátor musí mať bezpečnostnú previerku. Ak previerku nemá - prestáva byť špeciálnym prokurátorom zo zákona. Dnes, keďže pán Kováčik bol vzatý do väzby, som preto podal na Národný bezpečnostný úrad SR podnet, za účelom preverenia bezpečnostnej previerky špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Zrušenie bezpečnostnej previerky nie je samoúčelné. Ak Kováčikovi zrušia bezpečnostnú previerku, prestane spĺňať zákonné predpoklady na funkciu špeciálneho prokurátora, a tým pádom o túto funkciu príde."

Poslanec SaS Alojz Baránik: "Pôvodné znenie novely zákona o prokuratúre obsahovalo ustanovenie, že NR SR odvolá špeciálneho prokurátora, ak prestal svoju funkciu vykonávať riadne, čestne, nezávisle alebo nestranne. Práve toto mohlo byť teraz použiteľné, avšak pre veto prezidentky sa nám spomínané ustanovenie nepodarilo presadiť. Keby sme ho však teraz mali, umožnilo by to odvolať mafiána Kováčika. Je zrejmé, že slovenská prokuratúra je v morálnom rozklade a napriek tomu je stále nedotknuteľná. Aj z toho dôvodu je prípad Kováčik výzvou, aby sme to zmenili."

Predseda Smeru - SD Robert Fico: "Vládna koalícia nemá dohodu na novom generálnom prokurátorovi a jednotliví kandidáti sa predbiehajú v médiách. Vnímam silné vyjadrenia a sľuby, ako keby sa GP volil priamo ľuďmi, a nie v NR SR. A keďže kandidátov je veľa a funkcia iba jedna, niekomu napadlo, že treba sa zbaviť aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby sa naraz rozhodovalo o dvoch funkciách, čo zjednodušuje politické dohody a uspokojuje bezbrehú ambicióznosť kandidátov."

01 - Modified: 2020-10-22 14:12:57 - Feat.: 0 - Title: Irónia osudu Dušana Kováčika 02 - Modified: 2020-10-22 20:04:28 - Feat.: 0 - Title: Kováčika obvinili z viacerých trestných činov. Pri zadržaní mal 10-tisíc eur v hotovosti 03 - Modified: 2020-10-23 12:03:41 - Feat.: 0 - Title: Proti Kováčikovi sa búria jeho podriadení. Väčšina prokurátorov ho vyzýva, aby okamžite skončil 04 - Modified: 2020-10-23 12:49:22 - Feat.: 0 - Title: Kováčik by mal rezignovať, tvrdí Čaputová 05 - Modified: 2020-10-25 09:53:45 - Feat.: 0 - Title: Policajný funkcionár Pakši sa priznal, chce spolupracovať. Súd rozhoduje o väzbe pre Kováčika 06 - Modified: 2020-10-26 05:40:25 - Feat.: 0 - Title: Kováčik ide do väzby, podozrenia sa týkajú aj marenia vyšetrovania prípravy vraždy
01 - Modified: 2024-03-24 14:38:42 - Feat.: - Title: Svet reaguje na naše prezidentské voľby. Na Slovensku sa hrá o to, či pretrvá mafiánsky štát, píšu zahraničné médiá 02 - Modified: 2024-03-24 10:51:12 - Feat.: - Title: Politici reagujú na výsledky prvého kola prezidentských volieb. Zatiaľ ide všetko podľa plánu, odkazuje Fico 03 - Modified: 2024-03-01 11:46:54 - Feat.: - Title: Verila som, ostali mi oči pre plač. Českí influenceri reagujú na neschválenie manželstiev pre všetkých 04 - Modified: 2024-02-08 20:34:14 - Feat.: - Title: Reakcie politikov na schválenie novely Trestného zákona: Hlas za ňou stojí, prezidentka hovorí o zlej správe 05 - Modified: 2023-11-16 12:50:39 - Feat.: - Title: V korupčnej kauze Kováčika sa začali záverečné reči. Prokurátor mu navrhuje 14 rokov vo väzení
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:34