S prestavbou oblasti Vydrica by sa malo začať už tento rok. Na snímke pôvodná vizualizácia, ktorá bude dopracovaná.Archív Vydrica Development
StoryEditor

Bratislava rozhodla o zachovaní historickej hodnoty Vydrice. Podpísala memorandum

25.10.2020, 16:02
Autor:
TASRTASR
Magistrát zároveň trvá na ekologických konceptoch, verejnej dostupnosti priestorov i na dodatočných investíciách do rekonštrukcie Vodnej veže.

Hlavné mesto podpísalo s investorom na území Vydrice memorandum o zachovaní historickej hodnoty tohto územia pod hradným kopcom. Rešpektované musia byť historické dominanty, ako i charakteristické prvky historickej panorámy mesta.

Magistrát zároveň trvá na ekologických konceptoch, verejnej dostupnosti priestorov i na dodatočných investíciách do rekonštrukcie Vodnej veže.

"Zapracovali sme viacero zelených opatrení, čo pomôže nielen klíme tohto územia, ale zvýši aj ochranu a obnovenie pamiatkovo cenných artefaktov v pamiatkovej rezervácii," zhodnotil bratislavský mestský poslanec Matej Vagač. V memorande obe strany vyzdvihujú snahu o čo najcitlivejšie a kvalitnejšie disponovanie historicky cenným priestorom Vydrice.

Jedným z hlavných cieľov je prenesenie ekologických konceptov do projektu v podobe sadovníckych úprav, výsadby stromov v rámci uličných priestorov a námestí, zelených striech a prvkov zelene na fasádach a opornom múre hradného brala.

"V memorande sú tiež zahrnuté opatrenia na podporu a rozvoj diverzity, na ochranu biotopov chránených živočíchov, ktoré osídľujú hradný kopec, vodozádržné opatrenia," priblížil mestský poslanec Jakub Mrva.

V lokalite sa nachádzajú historické fragmenty Kempelenovho vodovodu, ktoré budú podľa dohody v memorande zvýraznené. Trasa vodovodu bude prezentovaná špeciálnymi prvkami a bude tiež vytvorený herno-edukačný Kempelenov park prezentujúci jeho vynálezy. Do centra Bratislavy by sa tak mal podľa mesta symbolicky vrátiť jeden z najvýznamnejších rodákov, ktorý si svojimi vynálezmi vyslúžil prezývku bratislavský Leonardo da Vinci.

Investor sa zároveň zaviazal vynaložiť 1,5 milióna eur bez DPH na revitalizáciu areálu Vodnej veže, vytvorenie verejného priestoru, nového kultúrneho spoločenského objektu. Podoba objektu a priestoru má byť výsledkom spolupráce hlavného mesta, investora, Metropolitného inštitútu Bratislavy či mestskej časti Staré Mesto.

Dopravné riešenie by v prípade potreby malo v budúcnosti umožniť vybudovanie integrovanej zastávky MHD. "Mesto a investor majú záujem na rozpracovaní idey vertikálneho dopravného zariadenia spájajúceho lokalitu projektu s priestormi na hradnom kopci," doplnila hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová s tým, že memorandum deklaruje verejnú prístupnosť exteriérových priestorov.

01 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 02 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 03 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 04 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:23