StoryEditor

Tanec, snežienky a krst mliekom

16.03.2009, 23:00
Autor:
pnpn
Deň s... Prezidentská kandidátka Zuzana Martináková agitovala pred kamerami či v kaviarni.

 

9.00 V bratislavskej Petržalke je rušno. Nič nenasvedčuje tomu, že v jednej z bývalých materských škôl práve trénuje prezidentská kandidátka Zuzana Martináková (Slobodné fórum). Tanec je už vyše roka jej vášňou. V poslednom čase však naň akosi nie je čas. Zaberá ho prezidentská kampaň. Tanečná sála patrí špičkovému tanečníkovi Františkovi Plančárovi. "Je veľmi dobrá tanečníčka,“ pochvaľuje si.

"Zuzana“ je podľa neho bystrá a rýchlo sa učí. "Je skúsená, pozitívna, vysoko inteligentná a veľmi pekná žena. Je to určite moja prezidentka,“ zdôrazňuje. Spoločne trénujú dvakrát do týždňa. Počas predvolebnej kampane je to však s tancovaním zložitejšie. "Teraz to musím prispôsobovať času. Vždy si však utrhnem hodinku,“ hovorí prezidentská kandidátka. Manžel vraj tancovať odmieta.

Auto ako pracovňa
Hneď po tréningu nasadá do auta a odchádza do centrály Slobodného fóra, kde ju čaká tlačová konferencia. "Auto mi slúži aj ako pracovňa. Počas kampane je toho veľa. Do nedele nemám šancu. Až na budúci týždeň, keď bude po cirkuse,“ vysvetľuje. Ráno vstávala o štvrť na sedem. "Synovi som urobila raňajky, sebe kávu. Pri raňajkách sme sa rozprávali, že sa mu nechce ísť do školy, že nech niečo urobím, aby tam už nemusel toľko chodiť.“

Potom si zobrala tašku, tanečné topánky a hor sa na tréning. "Týždeň som tu nebola a viem, že ma čaká veľa administratívy. Po tlačovke ešte niečo zúradujem a idem na dva výjazdy,“ hovorí o svojom programe.

S novinármi o hackeroch
9.50
V centrále ju vítajú kolegovia. Kým ju v miestnosti čaká hŕstka novinárov, v kancelárii diskutuje s členmi predvolebnej kampane o svojich protikandidátoch. Po chvíli predstupuje pred novinárov, aby hovorila o dôležitých opatreniach v súvislosti s hospodárskou krízou. "Slovensko zdraželo pre vlastných obyvateľov a spôsobuje to záplavy našich občanov na nákupy do susedných krajín. Naši podnikatelia, živnostníci doslova krvácajú,“ rozpráva novinárom Zuzana Martináková.

Po otázke novinára sa rozreční aj o útoku hackerov na jej webovú stránku. "Podali sme trestné oznámenie. Nie preto, aby sme naháňali študentov, ktorí si robili recesiu z prezidentských volieb. Urobili sme to ako preventívne opatrenia, aby sa podobné veci neopakovali a nezneužili sa na nejakú cielenú antikampaň,“ vysvetľuje. Informácia, ktorú hackeri pridali na jej internetovú stránku, že odchádza z kampane, je podľa nej ťažko poškodzujúca. "Čo si ľudia prečítajú, tomu veria.“

Snežienky od voličky
14.16
Po naplnení rutinného programu v hlavnom meste vyráža za voličmi do regiónov. Kaviareň v centre Nového Mesta nad Váhom sa pomaly zapĺňa ženami. Na stoloch nechýbajú časopisy s prospektmi, na ktorých sa nachádza tvár Zuzany Martinákovej. Voličov z nich vyzýva heslom "Voľte slobodne“. Niektoré ženy sa netaja tým, že na kávu s prezidentskou kandidátkou prišli na pozvanie. Na stole jednej z nich nechýbajú snežienky ako dar pre Zuzanu. "Prišla som sa presvedčiť na vlastné oči. Je to šarmantná žena a má zaujímavé plány do budúcnosti,“ konštatuje Natália z Nového Mesta.

Na kávu so Zuzanou Martinákovou prišiel aj dôchodca Ján. "Prišiel som ju podporiť a tiež na pozvanie,“ tvrdí. Hovorí o nej ako o potenciálnej prezidentke nežnejšieho pohlavia. Nevynechá však ani kritiku médií, ktoré vraj viac podporujú iných prezidentských kandidátov. "Zaujímalo by ma, kto to platí,“ dušuje sa. Len čo vstúpi do kaviarne Zuzana Martináková, zaznieva potlesk. Pred návštevníkmi vystupuje presvedčivo.

Krstila mliekom
Káva so Zuzanou je spojená aj s krstom CD mladej novomestskej kapely Marry Age. "Budem krstnou mamou, už dávno som nebola,“ hovorí. Krstí sa špeciálnym spôsobom - mliekom do kávy. "Najmladšej kapele bude krstiť CD najmladšia prezidentská kandidátka. Mlieko je na mieste,“ hovorí Martináková. Následne s úsmevom dodá: "Pustím si to v aute, dúfam, že nehavarujem.“ Na kávu prišiel aj Bohuš. "Je sympatická. Presvedčila ma. Jej slogany sú úprimné,“ hovorí.

16.46 Posledná návšteva Zuzany Martinákovej viedla po nečakanom zdržaní na cestách medzi mladých politológov na Univerzitu sv. Cyrila a Metoda v Trnave. "Došiel nám benzín,“ ospravedlňovala sa študentom. Do Trnavy zavítala ako posledná z prezidentských kandidátov. "Mali sme možnosť vidieť aj ostatných. Práve preto sme tu, aby sme si pozreli a vypočuli, čo nám vlastne ponúkne,“ povedal študent Karol. Podľa neho ide o relevantnú kandidátku. Myslí si však, že do bezprostredného boja nezasiahne. Napriek tomu študenti s kandidátkou živo diskutovali. Dotkli sa rôznych tém týkajúcich sa otázok interrupcie, maďarskej otázky i registrovaných partnerstiev.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. máj 2024 05:21