StoryEditor

Matovič v parlamente požiadal poslancov o spoluprácu. Jeho vystúpenie narušil Mazurek

23.10.2020, 09:53
Autor:
mahomahoTASRTASR
Premiér v Národnej rade apeloval na poslancov opozície, aby sa pred testovaním prihovorili svojim voličom.

Poslanci Národnej rady by mali bez ohľadu na politické tričko podporiť projekt testovania na Orave a v bardejovskom regióne a spolupracovať v boji proti pandémii.

Vyzval ich na to premiér Igor Matovič počas svojho piatkového vystúpenia na 16. schôdzi Národnej rady.

Požiadal tiež o zvolanie poslaneckého grémia, aby mohol osobne požiadať o spoluprácu šéfov poslaneckých klubov.

Premiér tiež informoval, že za štvrtok pribudlo na Slovensku 2581 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19.

Poslanci sa dajú otestovať

Šéf poslaneckého klubu Michal Šipoš uviedol, že po grémiu sa má prerušiť schôdza parlamentu do utorka 27. októbra. Poslanci sa podľa Šipoša už priebežne chodia testovať. Robia tak vzhľadom to, že poslanec Marian Kotleba mal pozitívny test na ochorenie COVID-19.

Premiér vo svojom vystúpení vyzval poslancov na jednotu a poprosil o spoluprácu všetky politické strany.

"Skúste na dva, tri týždne odložiť konšpirácie a politiku a skúsme všetci spoločne potiahnuť za jeden povraz," vyhlásil s tým, že ak to urobia, ochránia tisícky ľudí pred zdravotnými komplikáciami.

"Cesta, ako sa vyhnúť úplnému lockdownu"

Aj poslanci z opozície sú podľa Matoviča veľmi podstatní v tom, ako pristúpia k svojim voličom. Požiadal poslancov ĽSNS, aby tiež povedali svojim voličom, že ochorenie COVID-19 je nebezpečné.

Premiér verí, že v piatok budú všetky politické strany stáť na jednej tlačovej konferencii, kde spoločne vyzvú ľudí, aby spolu zabrali. Európa a svet potrebujú podľa neho odpoveď na to, či existuje aj iná možnosť ako úplný lockdown. Kombinácia, ktorú prijal ústredný krízový štáb, je podľa neho cestou, ako sa vyhnúť úplnému lockdownu.

Úplný lockdown, teda uzatvorenie krajiny, podľa Matoviča odporúčalo aj konzílium odborníkov. "Aby sme všetkých zamestnancov nechali na tri týždne doma okrem zamestnancov tzv. kritickej infraštruktúry, teda elektrární, distribučných spoločností, vodární, policajtov, hasičov, vojakov, zdravotné sestry, vojakov," dodal.

Premiér uviedol, že sme vo vojne s neviditeľným nepriateľom, ktorý je mimoriadne silný.

"Áno, zvládli sme na absolútnu európsku jednotku boj počas prvej vlny. Ale počas leta, priznajme si, sme si asi všetci mysleli, že to máme za sebou. Mnohí sme neboli príkladom, nielen tí, ktorí boli na nejakých fotografiách z nejakých svadieb. Ja za seba priznávam, áno, podľahol som pokušeniu, že sme v bezpečí," dodal.

Vystúpenie narušil Mazurek

Matovič sa vyjadroval ku Kotlebovi, ktorý podľa neho nový koronavírus najviac spochybňoval a snažil sa na tom získavať politické body.

Pred rečnícky pult, za ktorým bol Matovič, prišiel následne poslanec ĽSNS Milan Mazurek s nápisom "psychopat", pričom ho Kollár upozornil. "Pán predseda národnej rady, naozaj mi to neprekáža, myslím si, že takýto spôsobom konkrétni ľudia oznamujú celému svetu, čo sú," reagoval premiér.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 04 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 05 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:32