StoryEditor

Doležal predstavil opatrenia na pomoc cestovnému ruchu

21.10.2020, 12:55
Autor:
TASRTASRredred
Schéma pokryje celý sektor cestovného ruchu.

Vláde schválila schému pomoci pre cestovný ruch v objeme sto miliónov eur. 

Požiadať o ňu môže podnikateľský subjekt, ktorému v porovnaní s rokom 2019 klesnú tržby o viac ako 40 percent.

Podľa poklesu tržieb následne žiadateľ dostane od štyri do desať percent tržieb roku 2019. O pomoc bude možné žiadať spätne.

"Schéma pokryje celý sektor cestovného ruchu. Či už ide o ubytovanie, gastronomické prevádzky, lanovky, vleky, agentúry, cestovné kancelárie," hovorí štátna tajomníčka rezortu dopravy Katarína Bruncková.​

Peniaze by sa mohli začať vyplácať na konci roka

Schému pomoci poslali ministri na schválenie parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní. 

 „Na základe zákona bude schéma predložená na Protimonopolný úrad (PMÚ) SR a z PMÚ pôjde potom ďalšia schéma na notifikáciu Európskej komisii,“ dodala Bruncková s tým, že zároveň žiada uchádzačov o trpezlivosť, kým sa schéma začne realizovať.

„Pevne verím, že už na konci tohto roka budeme môcť reálne začať vyplácať peniaze jednotlivým žiadateľom,“ uviedla.

Na vysvetlenie dodala, že prvým predpokladom na kvalifikáciu do schémy je pokles tržieb v porovnaní s vlaňajškom o viac ako 40 percent.

„Výška tejto podpory bude závisieť od poklesu tržieb - od 1,4 až do 10 percent tržieb z minulého roka,“ vyčíslila Bruncková. Inak povedané, ministerstvu ide o kompenzáciu fixných nákladov týchto organizácií.

Pomoc má byť administratívne jednoduchá, uchádzač vyplní formulár na slovensko.sk, automaticky má potom dôjsť k spracovaniu žiadosti a vyplateniu peňazí.

Ako dodal riaditeľ sekcie cestovného ruchu rezortu dopravy Radúz Dula, ministerstvo pre uchádzačov, ktorí majú otázky o pomoci, pripravilo kontaktnú e-mailovú adresu, kam ich môžu posielať – Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., a takisto aj infolinku +421 2 5949 4895.

Komunikujú s rezortmi, aby sa schémy neduplikovali

Na ilustráciu uviedol, že napríklad reštaurácia, ktorá za minulý apríl utŕžila 60-tisíc eur a došlo k jej zatvoreniu v apríli tohto roka, za apríl dostane pomoc vo výške 6-tisíc eur.

„Ak sa bavíme napríklad o ubytovacom zariadení, ktoré v apríli roku 2019 malo tržbu okolo 20-tisíc eur, jej nárok na úrovni štátnej schémy pomoci je približne 2-tisíc eur,“ doplnil Dula.

Bruncková dodala, že rezort úzko komunikuje aj s ministerstvom hospodárstva a ministerstvom kultúry, aby sa schémy z rozdielnych ministerstiev neduplikovali.

„Základom pre poskytovanie štátnej pomoci u nás je tzv. SK-NACE kód. To je vlastne triedenie ekonomických činností,“ vysvetlila Bruncková s tým, že podnikateľ si vyhľadá, pod akú ekonomickú činnosť spadá jeho kód, a bude sa tak schopný zaradiť do schémy konkrétneho ministerstva.

Ako doplnil Dula, subjekty, ktoré chcú čerpať pomoc, budú musieť mať referenčné obdobie od 1. apríla 2019.

Prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák doplnil, že návrh rezortu dopravy víta a teší ho, že zohľadnil návrhy a argumentáciu zväzu. Podľa neho by sa ešte dalo baviť o tom, či je pomoc dostatočná, ale zväz si rovnako uvedomuje, že aj možnosti krajiny sú obmedzené.

01 - Modified: 2024-04-11 07:36:18 - Feat.: - Title: Návštevnosť hotelov a penziónov vo februári medziročne vzrástla, viac ako polovicu tvorili domáci hostia 02 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 03 - Modified: 2024-04-04 19:56:05 - Feat.: - Title: Taliansky parlament nepodporil vyslovenie nedôvery ministerke cestovného ruchu kvôli jej aktivitám 04 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Na biznis a cestu z „týždňovky“. Linka Bratislava – Košice nemá primárne slúžiť turistom, tvrdí štát 05 - Modified: 2024-03-15 13:34:48 - Feat.: - Title: Najlepší rok v histórii tatranského kolosu. Zvládli nástrahy počasia, karty ešte zamiešajú vodné svety
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 14:41