Reuters/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Matovič mal v zákulisí relácie nadávať na Žigu, tvrdí jeho asistent. Je to sluha mafiána, reaguje premiér

19.10.2020, 15:21
Autor:
mahomaho
Poslanecký asistent Petra Žigu opisuje na sociálnej sieti incident, ktorý sa mal odohrať v zákulisí diskusnej relácie.

Na Slovensku je od soboty témou číslo jeden celoplošné testovanie obyvateľstva na koronavírus. V rovnakom duchu sa niesli aj víkendové politické diskusie. 

Premiér Igor Matovič v relácii Na telo v nedeľu popoludní obhajoval toto rozhodnutie. Ešte pred ním v televízii Markíza diskutovali minister financií Eduard Heger a poslanec za stranu Hlas Peter Žiga. 

​A práve počas čakania na premiérovo vystúpenie sa mal v zákulisí odohrať incident, ktorý na sociálnej sieti opisuje poslanecký asistent Žigu Maroš Stano. 

Matovič sledoval v priestore pre hostí diskusiu svojich predrečníkov. Pri jednej z viet týkajúcich sa plošného testovania mal podľa Stana poznamenať na adresu Žigu niekoľko nadávok.

Ostré nadávky

Žiga označil plošné testovanie za odvedenie pozornosti a premiérové PR. "Matovič vykríkol: „Idiot, je to idiot, hajzel jeden.“ Obrátil sa na mňa: „Vy ste tu s ním? Odkážte mu, že je idiot,“ píše Žigov asistent.

Ďalšia reakcia premiéra mala prísť po tom, ako exminister spochybnil účinnosť testov. „Že sa nehanbí šíriť také kotlebovské reči. Postaviť k múru a zastreliť,“ mali znieť podľa Stana tvrdé slová Matoviča. 

"Zamýšľam sa, čo to malo byť. Tlak, stres, výbušná povaha, divadlo, provokácia? Čo ja viem. Ale sú hranice, ktoré by vysoký ústavný činiteľ nemal prekračovať. Nenávistné reči o strieľaní kritikov sú príliš," dodal asistent bývalého ministra hospodárstva. 

Sluha mafiána, reaguje Matovič

​Matovič na status Žigovho asistenta reagoval až v utorok na tlačovej konferencii.

"Naklamať také niečo sa dá veľmi jednoducho. Áno, povedal som po tom, ako pán Žiga v priamom prenose povedal, že antigénové testy zachytia 60 percent falošne pozitívnych ľudí, tak pri tomto klamstve som povedal, či sa nehanbia slúžiť takémuto mafiánovi skorumpovanému. A nech mu odkážu, že len idiot môže také niečo šíriť medzi ľuďmi," uviedol premiér.

Dodal, že slová o strieľaní nepovedal. Tvrdí, že rozmýšľal, či nepodá na Stana trestné oznámenie. "Tento človek mi za to nestojí, je to sluha mafiána a nech si užíva tie mafiánske peniaze," podotkol Matovič.

Matovič pripúšťa tresty aj demisiu

Premiér v sobotu oznámil podľa jeho slov najväčšiu operáciu v histórii Slovenska. Celoplošné testovanie následne v nedeľu schválila vláda. Prvá časť by sa mala uskutočniť na Orave, ktorá je jedným z najpostihnutejších regiónov. 

Podľa Matoviča bude testovanie dobrovoľné. V utorok uviedol, že pre tých, ktorý test nepodstúpia, bude platiť 10-dňová karanténa.

Premiér tiež pripustil možnosť demisie, pokiaľ sa testovanie neuskutoční. "Som ochotný od toho upustiť, ale zároveň zvolím demisiu," uviedol.

Reakcia Žigovho asistenta
Na vyjadrenie premiéra pre HN reagoval Žigov asistent Maroš Stano, ktorý upozornil, že reakcia predsedu vlády Matoviča prišla až 48 hodín od udalosti a aj to nie spontánne, ale ako odpoveď na novinársku otázku.
Reakcia Žigovho asistenta

Na vyjadrenie premiéra pre HN reagoval Žigov asistent Maroš Stano, ktorý upozornil, že reakcia predsedu vlády Matoviča prišla až 48 hodín od udalosti a aj to nie spontánne, ale ako odpoveď na novinársku otázku.

Premiér incident nepoprel. Naopak, priznal, že v zákulisí relácie Na telo vulgárne nadával. A to, že bezdôvodne urážal aj mňa, poslaneckého asistenta už asi tiež niet pochýb, keďže tak dnes urobil znova – a to v priamom prenose na tlačovej besede. Asi sa však nedá očakávať, že sa predseda vlády verejne prizná, že povedal výrok o strieľaní politického oponenta," povedal Stano.

Zážitok s premiérom som opísal pravdivo a stojím si za ním. Pri tom ako povedal slová „Postaviť k múru a zastreliť!“ bolo aj viacero svedkov, čo môže byť dôvod, prečo Igor Matovič nepodal trestné oznámenie. To, že som na sociálnej sieti opísal šokujúce dianie pred štúdiom relácie Na telo, nemá nič spoločné s politikou. Urobil som to preto, lebo som bol ľudsky zhrozený a pobúrený, ako sa správa jeden z najvyšších ústavných činiteľov. Jeho verbálne útoky boli neadekvátne, poburujúce a pripomínam, že boli reakciou na vecnú a pokojnú argumentáciu opozičného poslanca Petra Žigu o testovaní na Covid 19, ktoré v tom čase hovoril naživo v štúdiu, spolu s oponentom z tej istej politickej strany ako je premiér. Nech si každý urobí na túto udalosť názor sám," dodal Stano.

01 - Modified: 2020-10-18 20:08:14 - Feat.: 0 - Title: Expert pre HN o Matovičovom pláne pretestovať krajinu: Situáciu to môže ešte zhoršiť 02 - Modified: 2020-10-18 20:46:55 - Feat.: 0 - Title: Koaličná podmienka pre testy. Dobrovoľnosť 03 - Modified: 2020-10-18 22:12:42 - Feat.: 0 - Title: Matovič ide pri plošných koronatestoch na hranu 04 - Modified: 2020-10-19 11:41:18 - Feat.: 0 - Title: Matovič zvoláva na návrh Čaputovej Bezpečnostnú radu: Situácia je vážna, stojíme pred kľúčovým bojom
01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-04-10 07:05:22 - Feat.: - Title: Žiga prevzal zápisnicu o výsledku prezidentských volieb 03 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 04 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 05 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 11:38