TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Reakcie na celoplošné otestovanie Slovenska: Sulík to chváli, Čaputová je zdržanlivá

17.10.2020, 15:03
Autor:
TASRTASRpebpeb
Testy sú kúpené, na Dušičky pretestujeme všetkých obyvateľov a budeme vedieť, kto je a kto nie je nakazený, skonštatoval šéf SaS.

Celoplošné testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19 je správny krok. Tvrdí to minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík na sociálnej sieti. Šéfka rezortu informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) hovorí, že okolo celoplošného pretestovania sú otvorené otázky, o riešení ktorých bude hovoriť s partnermi na vláde.

"Testy sú kúpené, na Dušičky pretestujeme všetkých obyvateľov a budeme vedieť, kto je a kto nie je nakazený. Potom je to na zodpovednosti infikovaných, aby dodržali karanténu," povedal Sulík. Zároveň ľudí poprosil, aby sa testovania zúčastnili.

"Na záchranu pracovných miest a ekonomiky, ako aj návrat k normálnemu životu je zjavne potrebná radikálna operácia. Doteraz sa v Európe, ale aj v iných krajinách na svete používalo ako riešenie zatváranie ekonomiky a krajín, čo má extrémne negatívny dopad na spoločnosť," uviedla Veronika Remišová.

Podotkla, že v súčasnosti Slovensko rieši najväčšiu krízu od druhej svetovej vojny a vláda musí postupovať jednotne. "Sme v situácii, akú žiadna vláda v histórii nášho národa neriešila a tomu zodpovedajú aj prostriedky," uviedla vicepremiérka. Taktiež prosí ľudí o dôveru.

Jednoznačný postoj nezaujala ani prezidentka Zuzana Čaputová. "O tomto pláne vlády som nebola dopredu informovaná. Viem len to, čo sa dnes dozvedela verejnosť z tlačovej konferencie. Zmysluplnosť a realizovateľnosť plánu v tejto chvíli neviem zhodnotiť a budem sa najskôr informovať na názor odborníkov. Myslím si zároveň, že plán takéhoto rozsahu by mal byť oznámený spôsobom, ktorý nevyvolá viac otázok, ako poskytne odpovedí."

Podpredseda koaličného hnutia Sme rodina Jozef Lukáč na sociálnej sieti uviedol, že je za celoplošné testovanie národa. "Je to správne rozhodnutie vlády SR a plne ho podporujem," uviedol Lukáč. Ako dodal, aj on sa chce pripojiť k výzve občanom prísť sa pretestovať. "Jedine takto dokážeme zvrátiť zlú epidemiologickú situáciu, že sa ako národ zomkneme a spojíme pre naše spoločné dobro," dodal Lukáč.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v sobotu oznámil, že na Slovensku sa chystá plošné pretestovanie obyvateľov krajiny v súvislosti s ochorením COVID-19. Vláda sa na projekt pripravuje už tri týždne. Zatiaľ nie je jasné, či testovanie bude povinné alebo dobrovoľné.

​Na plánované pretestovanie celej populácie zareagovala opozičná strana Hlas. Subjekt expremiéra Petra Pellegriniho si počká na vysvetlenie, čo presné má testovanie priniesť a za akých podmienok sa má uskutočniť.

"Pri obrovskom amaterizme tejto vlády v zdravotnej, ekonomickej i sociálnej oblasti máme oprávnené pochybnosti, či ho dokáže vláda pripraviť tak, aby prinieslo zmysluplné výsledky a aby zároveň nenapomohlo ďalšiemu šíreniu vírusu," uviedla hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková. 

Predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica zaujíma pri celoplošnom testovaní na nový koronavírus názor odborníkov. 

"Ja naozaj nepotrebujem na to nejaké vyhlásenie Matoviča alebo nejaké vydieranie, aby som išiel na testovanie. Ak sa rozhodnú experti a odborníci, že to je dobrý krok, tak to urobme, ale vyprosujem si, aby nás Igor Matovič vydieral," uviedol Fico.

Tvrdí, že Matoviča nikto v krajine už neberie vážne. "Takto spájať testovanie celej krajiny s 'nebožiakom' politikom je neakceptovateľné a smutné. Mňa zaujíma názor odborníkov. Ak povedia, že áno, poďme do toho," dodal Fico.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 03 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 04 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 20:53