Reuters/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Matovič po príchode z Bruselu: S Angelou Merkelovou sme sa len na seba usmievali cez rúška

16.10.2020, 16:15
Autor:
domadoma
Premiér Igor Matovič sa zúčastnil samitu lídrov EÚ v Bruseli, počas ktorého diskutoval aj s Angelou Merkelovou.

Premiér Igor Matovič sa v poobedných hodinách vrátil zo samitu lídrov Európskej Únie v Bruseli, ktorého kľúčovou témou boli klimatické zmeny. 

"Dlhé desaťročia sme si mysleli, že to príroda znesie, osobne si myslím, že aj povodne, ktoré v posledných dňoch sužujú Slovensko, sú dôsledkom klimatických zmien," povedal krátko po prílete do Bratislavy premiér. 

"Ja osobne som asi najhlasnejšie volal, zaveďme uhlíkové dane, nech vyúčtujeme to, že niekto tu úplne zbytočne produkuje emisie a nech sa to prejaví v cene výrobku. A z týchto financií by sme mohli financovať našu väčšiu ekologizáciu."

Jednou z aktuálnych tém bola aj pandémia koronavírusu, pri ktorej podľa Matoviča padla medzi lídrami EÚ zhoda v tom, že je potrebné minimalizovať mobilitu ľudí, ako prevenciu proti šíreniu vírusu.

Téma covidu dominovala aj v jeho bilaterálnom stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. 

Matovičovo video 

Na sociálnej sieti Facebook sa šírilo video Matoviča z Bruselu, ktoré ukazuje, ako sa snaží natočiť úvodné posolstvo zo samitu, nevedel však, že video bolo vysielané naživo, zasekol sa a lámavou angličtinou komunikoval s kameramanom. 

"Štandardne pri samite, keď prichádzate, sú tam média a novinári, teraz sú tam len kamery a pár kameramanov," vysvetľoval situáciu Matovič. 

"Nedostanete žiadnu otázku. Vôbec som nevedel, ako to funguje. Keď som sa dozvedel, že je to live, tak hold, keď si z toho niekto chce robiť srandu nech si robí," dodal.

V súvislosti s jeho jazykovými schopnosťami novinárka premiérovi položila otázku, či počas samitu používal služby tlmočníka. 

"Mimo samitu som nemal tlmočníka ani raz, ani s pánom Tuskom, ani s Angelou Merkelovou. Na samotnom samote niekedy vystúpim po anglicky, niekedy po slovensky, ako mi to napadne," povedal Matovič. 

Na novinárkinu otázku, či si rozumeli, ironicky povedal: "Nie, nerozumeli sme si, my sme sa len na seba usmievali cez rúška."

Stopka Klusovi 

Matovič sa po nezhodách s lídrom strany Sloboda a Solidarita Richardom Sulíkom rozhodol zamedziť v ceste do Bruselu štátnemu tajomníkovi ministerstva zahraničných vecí Martinovi Klusovi (SaS). 

Na dnešnom brífingu argumentoval tým, že nikto z politikov so sebou v úlohe šerpu nepribral štátneho tajomníka ministerstva zahraničia, ale zvyčajne je to pracovník z úradu predsedu vlády. 

"Nechcel by som tu podporovať ideu, že celý samit stojí na šerpovi. Prebehlo to bez najmenších chýb a nepostrehol som žiadne nedostatky," povedal premiér.

Reagoval i na výsledky prieskumu politických strán, ktorý pre HN vypracovala agentúra AKO. V ňom strana Petra Pellegrinigo Hlas-SD prvýkrát od volieb predbehla Matovičovo OĽaNO.

"Ak by som pol roka mal koridor do každého jedného média, my by sme mali už tak 120 percent, takže sú slabí na môj vkus. Pred rokom nám hovorili, že sa do parlamentu nedostaneme, odvtedy beriem akékoľvek prieskumy s obrovskou rezervou," uzavrel premiér. 

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 11:32