StoryEditor

Prezidentka podpísala novelu o ochrane verejného zdravia. Jej časť napadla na Ústavnom súde

14.10.2020, 18:21
Autor:
TASRTASRklkl
Novela obsahuje aj sporný bod o obmedzení práva na náhradu škody.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa rozhodla podpísať novelu zákona o ochrane verejného zdravia, ktorá rieši kompetencie Úradu verejného zdravotníctva.

​Zákon pri tom poslanci schválili v skrátenom konaní len dnes. Čaputová rýchle podpísanie zákona obhajuje zlou epidemiologickou situáciou. 

Nesmieme strácať čas

"Na zvrátenie negatívneho trendu epidémie si nemôžeme dovoliť stratiť ani deň, v ktorom by nemohli kompetentné orgány konať a prijímať potrebné opatrenia," vysvetlila.

Novela však obsahuje aj sporný bod o obmedzení práva na náhradu škody, pre ktorý prezidentku vyzývali opozičné strany, aby celý zákon vrátila do paralamentu.

​S návrhom nesúhlasí ani Čaputová, rozhodla sa však dať ho na preskúmanie Ústavnému súdu. 

"Je síce možné zákonom upraviť medze uplatňovania tohto práva, avšak nie je možné žiadne ústavné právo zákonom odobrať alebo vylúčiť. V praxi by to znamenalo, že štát by nezodpovedal ani za škody spôsobené prípadným nezákonným uplatňovaním tejto novely," vysvetlila Čaputová.

Podľa prezidentky je v súčasnej situácii dôležité, aby novela vstúpila do platnosti čo najskôr.

Kritika progresívcov

Prezidentku na vrátanie novely do parlamentu vyzvalo aj mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko. 

„Vzhľadom na to, že existujú značné pochybnosti o ústavnosti tejto novely, bolo by vhodné, aby pani prezidentka novelu vrátila parlamentu na prepracovanie. Uvedomujeme si potrebu prijatia tejto novely, ale aj v súčasnej krízovej situácii sa má a musí k tvorbe legislatívy pristupovať tak, aby bola zabezpečená ústavnosť a ochránené základné práva ľudí. Obzvlášť tých, ktorí znášajú bremeno opatrení v mene nás všetkých na svojich pleciach. To, žiaľ, podľa nás aktuálne nie je splnené,“ uviedla členka predsedníctva Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková.

Z novely vyplýva, že nezrovnalosti v súvislosti s opatreniami Úradu verejného zdravotníctva v boji s pandémiou nového koronavírusu sa odstránia.

Novela sa nepáči ani opozícii

Premiér Igor Matovič sa podľa Smeru týmto zákonom zbavuje zodpovednosti.Všetko podľa strany prenáša na Úrad verejného zdravotníctva, ktorého nariadenia novela upravuje.

Nezaradený poslanec Richard Raši namieta, že novela môže spôsobiť v budúcnosti škody, pretože niektoré jej ustanovenia nemusia byť v súlade s inými zákonmi či Ústavou.

Fico tvrdí, že koaliční poslanci uznali, že zákon bol šitý veľmi rýchlo, mnoho jeho ustanovení môže vyvolávať ústavnoprávne problémy. Nevyriešil sa podľa neho problém nezákonnosti rozhodnutí úradov verejného zdravotníctva prijatých pred schválením novely. Myslí si, že to môže spôsobiť vlnu podaní na súdy.

"Máme veľkú výhradu voči ustanoveniu, že pri uplatňovaní opatrení, ktoré bude mať podľa tohto zákona ÚVZ právo prijímať, nebude možné podávať žiadne návrhy na náhradu škody alebo ušlého zisku. My s týmto nemôžeme súhlasiť, pretože je to výrazné obmedzenie základných práv," povedal.

Raši kritizuje aj to, že sa koalícia snažila do zákona vložiť povinné očkovanie, čo napokon podľa jeho slov po tlaku poslancov vypustili. Negatívne vníma i to, že novela znemožňuje požiadavky na kompenzácie rôznym prevádzkam.

"Nemyslíme zisk, ktorý v minulom období mali a teraz nemajú, ale nebudú mať nárokovateľné ani kompenzácie strát prevádzkových, teda financií, ktoré stratili a súvisia aj s udržaním podniku ako takého," poznamenal.

Vyjasní sa tak postavenie nariadení ÚVZ a regionálnych úradov verejného zdravotníctva, podmienky nadobudnutia ich účinnosti a publikácie. Zároveň sa zavedú nové právne nástroje z dôvodu zhoršujúcej sa pandemickej situácie. Poslanci o novele rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 11:44