TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Ústavný súd rozhodol. Vládou vyhlásený núdzový stav je v súlade s ústavou

14.10.2020, 16:18
Autor:
TASRTASR
Vláda podľa súdu splnila formálne podmienky na vyhlásenie núdzového stavu.

Uznesenie vlády o vyhlásení núdzového stavu od 1. októbra je v súlade s Ústavou a ústavným zákonom o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu.

Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd.

"Ústavný súd po posúdení veci akceptoval dôvod vyhlásenia núdzového stavu a potvrdil, že je vyhlásený pre celé územie Slovenskej republiky. Ústavný súd konštatoval, že vláda nevyhlásila núdzový stav bez toho, aby mala základný racionálny oporný bod pre naplnenie podmienok podľa článku 5 odsek 1 ústavného zákona o bezpečnosti štátu a nevyhlásila ho na základe iných dôvodov, než dovoľuje toto ustanovenie," uviedol pre novinárov predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan.

Vláda tiež podľa súdu splnila formálne podmienky na vyhlásenie núdzového stavu.

Vyhlásenie núdzového stavu napadla na Ústavnom súde skupina opozičných poslancov, ako aj Generálna prokurátora.

​ Argumentovali aj nepresnosťou a nejasnosťou uznesenia kabinetu. Okrem toho napadli aj nadväzujúce opatrenia Úradu verejného zdravotníctva pri ohrození verejného zdravia.

ÚS odmietol prieskum opatrení ÚVZ pre nedostatok právomocí. Prokuratúra namietala aj súvisiace vládne nariadenie na vykonanie niektorých opatrení hospodárskej mobilizácie.

"Ústavný súd SR na dnešnom neverejnom zasadnutí pléna rozhodol, že napadnuté uznesenie vlády o vyhlásení núdzového stavu a nariadenie vlády sú v súlade s referenčnými článkami ústavy a ústavného zákona o bezpečnosti štátu," konštatoval Fiačan.

Núdzový stav platí na Slovensku od 1. októbra, zatiaľ na 45 dní. Vláda ho vyhlásila v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou s pandémiou nového koronavírusu.

"Počkáme si na odôvodnenie tohto rozhodnutia, najmä v súvislosti s drakonickými trestami, ktoré hrozia páchateľom trestných činov počas krízovej situácie," reagoval na rozhodnutie opozičný Smer.

01 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 02 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 04 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 05 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:50