StoryEditor

Kríza v koalícii: Sulík už nie je mojím priateľom, hovorí Matovič. SaS radí, aby si našla nového lídra

12.10.2020, 09:59
Autor:
chochoTASRTASR
Sulík podľa Matoviča svojimi včerajšími vyjadreniami vydal Slovensko absolútnemu lockdownu. Premiér sa pýta, či chceme dopadnúť ako Bergamo.

V strane SaS by si mali nájsť dôstojnejšieho reprezentanta, ktorý bude túto stranu viesť. Myslí si to predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) po tom, čo predseda SaS Richard Sulík v nedeľu spochybnil rozhodovanie ústredného krízového štábu o opatreniach proti šíreniu koronavírusu. Nový spor medzi koaličnými lídrami sa rozhorel už včera.

Matovič podotkol, že na ústrednom krízovom štábe a na pandemickej komisii strávili dokopy 11 hodín, pričom Sulík podľa neho na nich bol len jednu hodinu.

Podrazil Slovensko, tvrdí Matovič

"Človek, ktorý si nebol schopný v takto kritickej situácii ustúpiť zo svojho komfortu, nemá žiadne morálne právo očierňovať špičkových odborníkov, ktorí sa na pandemickej komisii aj na ústrednom krízovom štábe zaoberali touto témou," poznamenal Matovič pred pondelkovým rokovaním vlády.

"Toto ja tolerovať nebudem. Toto robil od prvej vlny, podrážal nohy. Ja som ho považoval za kamaráta," povedal dnes pred rokovaním vlády premiér. "Je to človek, ktorý v rozhodujúcej chvíli podrazil Slovensko. Pichol dýku do chrbta. Nemá moju dôveru ako priateľ," dodal.

Sulík podľa Matoviča svojimi včerajšími vyjadreniami vydal Slovensko absolútnemu lockdownu. Premiér sa pýta, či chceme dopadnúť ako Bergamo, teda oblasť na severe Talianska, ktorá bola počas prvej vlny koronavírusom mimoriadne zasiahnutá.

Všetci v koalícii sú podľa Matoviča zhrození zo správania Sulíka. Premiér tvrdí, že to považujú "za mimoriadne nezodpovedné." "Všetci sme sa potrebovali postaviť za tieto nepopulárne opatrenia spolu," uviedol premiér. Tvrdí, že zo strany Sulíka ide o "sabotáž mimoriadne dôležitých opatrení, ktoré nás majú chrániť predtým, aby sme si úplne zatvorili krajinu." Podľa neho ide o nehodné správanie predsedu koaličnej strany.

​Matovič tvrdí, že Sulík nemá už viac jeho dôveru ako priateľ. Zároveň dodal, že predseda SaS sa vezie na Kotlebovej vlne. Podotkol aj to, že ak by Sulík zostal na krízovom štábe, tak by dáta mal.

Kritika od Mikulca a Remišovej

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) nevníma konanie Sulíka ako dobré a férové. "Nemyslím si, že je solídne, keď sa niekto na začiatku rokovania zdvihne, odíde a vyjadrí svoj názor bez toho, aby si vypočul iné názory a argumenty," povedal minister.

Na rokovaní ústredného krízového štábu podľa neho zaznelo dostatok relevantných údajov a množstvo dát. Deklaruje, že sa diskutovalo aj o dátach, ktoré Sulíkovi chýbali. Mikulec si však nemyslí, že sa vláda ocitla na pokraji koaličnej krízy.

Sulíkov prístup sa nezdá správny ani ministerke pre informatizáciu a predsedníčke Za ľudí Veronike Remišovej. "Nemyslím si, že je to začiatok koaličnej krízy. Túto krízu zvládneme len, keď budeme súdržní," vyhlásila počas príchodu na Úrad vlády.

Sulíkovi to nedáva zmysel

O lídrovi SaS rozhodujú členovia strany na kongrese, reagoval na Matoviča pred rokovaním vlády Sulík. Tvrdí, že na krízový štáb včera išiel, lebo sa chcel spýtať na dáta k zatvoreniu reštaurácií či fitnescentier. No žiadnych sa podľa vlastných slov nedočkal. "Rozhodovanie nie je racionálne, preto som odišiel, moja poradkyňa tam zostala až do konca," vysvetlil.

Sulík tvrdí, že na krízovom štábe mu chýbala diskusia postavená na faktoch a dátach. "Nedáva mi to žiaden zmysel. Zatvárame reštaurácie, kde je dezinfekcia, rúška a odstupy, ale MHD máme zadarmo," dodal.

Nedeľný konflikt

Konflikt v koalícii vznikol po tom, čo minister hospodárstva a šéf koaličnej SaS odišiel z nedeľného rokovania ústredného krízového štábu ešte pred jeho skončením. Následne médiá informoval, že je v rámci sprísnených protipandemických opatrení proti zatváraniu reštaurácií, fitnescentier či divadiel. Odôvodnil to škodlivosťou pre ekonomiku. Kritizoval, že odborníci nemajú dáta o nakazených.

Premiér následne označil Sulíkovo správanie za mimoriadne nezodpovedné a mimoriadne neľudské. Konanie šéfa SaS skritizovali aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) či vicepremiérka a šéfka rezortu informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová sa, naopak, postavila na stranu Sulíka.

01 - Modified: 2020-10-11 17:11:06 - Feat.: 0 - Title: Matovič varuje: Zaťahujeme poslednú záchrannú brzdu. Ak nezafunguje, čaká nás lockdown 02 - Modified: 2020-10-11 21:28:05 - Feat.: 0 - Title: Náš biznis vystríha Matovičovu vládu: týmto nás už zlikvidujete 03 - Modified: 2020-10-11 21:30:12 - Feat.: 0 - Title: Krízový štáb rozhodol o zavretí stredných škôl. Pre žiakov budú platiť aj nové pravidlá pri nosení rúšok 04 - Modified: 2020-10-12 08:17:01 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus na Slovensku: Pribudlo viac ako 500 nových prípadov, 400 ľudí sa vyliečilo 05 - Modified: 2020-10-12 10:40:03 - Feat.: 0 - Title: Vláda schválila zákaz zhromažďovania sa viac ako šesť ľudí, platiť bude od utorka
01 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 05 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:34