TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Šeliga vyzval Oravčanov, aby rešpektovali opatrenia: Situácia je vážna, v hre je uzatvorenie hraníc s Poľskom

09.10.2020, 13:33
Autor:
TASRTASR
Podpredseda parlamentu zdôraznil, že nikto nechce, aby musela byť v uliciach armáda, aby Orava bola karanténne uzavretá alebo aby boli obmedzené prevádzky.

Podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) v piatok vyzval ľudí na Orave, aby rešpektovali aktuálne protiepidemiologické opatrenia. Situáciu v regióne označil za vážnu, pripustil tiež, že ak sa nezlepší, do úvahy pripadá uzatvorenie hraníc s Poľskou republikou.

​"Ľudia majú pocit, že nový koronavírus nie je nič a že sa nič nedeje. Gro nákazy pochádza zo svadieb, rodinných osláv a stretávania sa. Chcem preto vyzvať ľudí, aby neorganizovali rodinné oslavy, svadby, nerobili komunitné stretávanie sa, i keď je to citlivá vec. Sme to schopní zvládnuť, ak budeme zodpovední," povedal počas piatkového brífingu v Dolnom Kubíne rodák z Oravy Šeliga.

Zdôraznil, že nikto nechce, aby musela byť v uliciach armáda, aby Orava bola karanténne uzavretá alebo aby boli obmedzené prevádzky.

"Plný autobus ľudí ide do Poľska, tam je svadba a bez akejkoľvek kontroly prídu naspäť. Mám informácie, že polícia sprísni kontroly. Ak to bude ďalej pokračovať, budeme na krízovom štábe otvárať tému uzavretia hranice s Poľskom," uviedol.

Doplnil, že medzinárodný tranzit a hospodárstvo fungovať bude, no nákupy či svadby v Poľsku sú niečo, bez čoho sa dnes žiť dá.

Šeliga v piatok ráno hovoril s miestnou regionálnou hygieničkou aj riaditeľmi oboch oravských nemocníc. "Nemocnice v Trstenej aj v Dolnom Kubíne to zvládajú, sú pripravené a majú dostatok ochranných prostriedkov. Sú stále schopné poskytovať zdravotnú starostlivosť. V krátkom čase by na Oravu malo prísť niekoľko tisíc antigénových testov, aby testovanie bolo ešte rapídnejšie," avizoval.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-03-25 18:42:33 - Feat.: - Title: KDH prihralo Korčokovi úspech na Orave. S nálepkou liberálneho kandidáta sa voliči nestotožnili, vraví expert 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:36