StoryEditor

Kto bude nástupcom Čižnára? Pozrite si všetkých kandidátov na generálneho prokurátora

09.10.2020, 16:21
Autor:
mahomahoTASRTASR
Poslanci by mali voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra.

Do boja o šéfa Generálnej prokuratúry ide sedem kandidátov. Dnes bol posledný deň, kedy mohli prísť nominácie.

Voľbu sprevádzajú nové pravidlá, ktoré schválil parlament. Generálnym tak prokurátorom môže byť po novom aj neprokurátor.

Rozšíril sa aj okruh tých, ktorí môžu nominovať svojich kandidátov. Návrhy môže predkladať napríklad ombudsmanka, právnické komory, právnické fakulty, ministerka či Rada prokurátorov.

Poslanci by mali voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra.

Prehľad kandidátov na funkciu generálneho prokurátora:

Jozef Čentéš

HN/Peter Mayer

Prokurátor Generálnej prokuratúry Jozef Čentéš bol prvým známym kandidátom. Nominovala ho ombudsmanka Mária Patakyová, Rada prokurátorov, Slovenská komora exekútorov aj viaceré právnické fakulty. 

Čentéšovo meno sa stalo vo verejnosti známe v roku 2011, kedy bol zvolený za generálneho prokurátora. 

Vtedajší prezident Ivan Gašparovič ho však odmietol vymenovať a funkcie sa napokon ujal Jaromír Čižnár, ktorý v nej pôsobil až do 17. júla 2020.

„Príbeh môjho sporu s bývalým prezidentom skončil 4. decembra 2014 mojim víťazstvom na Ústavnom súde,“ povedal Čentéš pre HN s tým, že to považuje za ukončené a o kandidatúru sa aktuálne uchádza so svojim reformným programom, ktorý by mal byť pri voľbe rozhodujúci.

Na to, aby som sa o takúto funkciu uchádzal nestačí to, že boli porušené moje práva zo strany bývalého prezidenta,“ dodal.

Ján Šanta

TASR/Jakub Kotian

Prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu nominoval poslanec OĽaNO Juraj Gyimesi.

Šanta dozoroval viacero mediálne známych káuz. Obžalobu podával na daňového podvodníka Mikuláša Varehu či Jozefa Majského z kauzy nebankoviek.

Jeden z najsledovanejších Šantových prípadov bola kauza falšovania zmeniek televízie Markíza. 

Prokurátor podal obžalobu na podnikateľa Mariana Kočnera a bývalého šéfa televízie a exministra hospodárstva Pavla Ruska. V záverečnej reči obidvom navrhol trest 20 rokov

Rusko aj Kočner boli napokon odsúdený na 19 rokov. Šanta sa proti rozhodnutiu súdu odvolal a žiada prepadnutie Kočnerovho majetku v prospech štátu a trvá na treste 20 rokov. 

„Ako svoju prioritu v rámci reformy prokuratúry vnímam na prvom mieste novými zákonnými a organizačnými opatreniami absolútne eliminovať najmä sporné uznesenia prokurátorov o zastavení trestného stíhania, pretože som presvedčený, že práve takéto rozhodnutia vrhajú najhoršie svetlo na prokuratúru ako celok,“ prezradil Šanta svoje priority v prípade, že by bol zvolený do funkcie. 

Juraj Kliment

TASR – Jaroslav Novák

Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied nominoval do funkcie generálneho prokurátora sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta. 

"Juraj Kliment sa nebál postaviť na Najvyššom súde proti takej hydre svojvôle, akou bol Štefan Harabin v čase, keď disponoval najväčšou mocou v súdnictve," opisuje riaditeľ ústavu Jozef Vozár v návrhu.

Generálny prokurátor by mal byť podľa Vozára charakterný človek i bojovník za právo. Kliment sa podľa jeho slov vypracoval na významného odborníka na trestné právo.

Práve Klimentov senát definitívne odsúdil bývalých ministrov Janušeka a Štefanova, čím priniesol prelomový verdikt.

Rastislav Remeta

TARS/Ján Krošlák

Prokurátora Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Rastislava Remetu vyslali do boja poslanci OĽaNO Igor Hus a Ján Krošlák.

"Navrhnutý kandidát disponuje odbornými vedomosťami, viac ako 20-ročnými praktickými skúsenosťami na všetkých stupňoch prokuratúry, morálnymi a osobnostnými predpokladmi potrebnými pre zvládnutie týchto požiadaviek ako aj samotný výkon funkcie generálneho prokurátora Slovenskej republiky," uviedli v návrhu poslanci.

Remeta je od júla tohto roka predsedom Etickej komisie Generálnej prokuratúry, ktorá rieši napríklad aj bývalého Generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Remeta pôsobil päť rokov na Generálnej prokuratúre odkiaľ odišiel na Krajskú prokuratúry do Banskej Bystrice. 

"Na naplnenie ústavného a zákonného poslania prokuratúry je nevyhnutné zvýšenie jej aktivity pri plnení jej pôsobnosti a využívaní zákonných prostriedkov, aby sa zabezpečila bez akýchkoľvek vplyvov rýchla a účinná ochrana práv a zákonom chránených záujmov fyzických osôb, právnických osôb a štátu," objasnil svoju víziu Remeta.

Maroš Žilinka

TASR - Martin Baumann

Maroš Žilinka je riaditeľ ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry. Nominovala ho Slovenská advokátska komora.

"Domnievame sa, že generálnym prokurátorom by mal byť kandidát, ktorý fungovaniu prokuratúry rozumie a zároveň má vysoký morálny aj odborný kredit," odôvodnila nomináciu hovorkyňa komory Alexandra Donevová.

Žilinka v minulosti dozoroval kauzy ako podvod na nebankový subjekt Drukos, Transpetrol a prípad exsiskára Ľuboša Kosíka. Tiež kauzu Technopol Servis, kde je obvinený Marian Kočner.

Žilinka spoločne s prokurátorom Generálnej prokuratúry Petrom Šufliarskym a advokátom Danielom Lipšicom mali byť terčom plánovaného vražedného útoku. 

NAKA nedávno zadržala Dušana Kracinu, ktorý mal vraždy pripravovať. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017 a prijať ju mala Alena Zsuzsová.

Tomáš Honz

(Tomáš Honz nedal súhlas na snímanie jeho tváre. Prokurátori tak môžu urobiť napríklad na ochranu seba a blízkych osôb.)

Prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáša Honza navrhla šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. 

„Ide o kandidáta, ktorý spĺňa základné podmienky, pričom jeho morálne vlastnosti a doterajší život dávajú záruku, že bude funkciu generálneho prokurátora vykonávať riadne a čestne. Taktiež preukázal potrebnú odvahu a vo svojej minulosti nemá nič, čo by ho mohli skompromitovať a čím by bol vydierateľný, ako sme toho boli svedkami v minulosti," odôvodnila svoj návrh Zemanová.

Honz sa neúspešne uchádzal o nomináciu Rady prokurátorov. "Prezentoval som dôvody, na základe ktorých som dospel k záverom o potrebe razantnej reformy prokuratúry. Opatrenia by som nasmeroval tak dovnútra, ako aj navonok prokuratúry,“ objasnil vtedy kroky v prípade zvolenia do funkcie.

​Honz dozoroval viaceré sledované kauzy. Podal obžalobu na šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu v prípade kontroverzných šekov na 1488 eur.

Dozoroval tiež prípad predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý bol obvinený z hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Fico vtedy prokurátora kritizoval a tvrdil, že "má blízko k Sorosovi." 

Ján Hrivnák 

Právnická fakulta Trnavskej univerzity nominovala prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Hrivnáka.

"Ako dlhoročný prokurátor s primeranými skúsenosťami som ochotný v prípade potreby Slovensku kedykoľvek pomôcť,“ uviedol Hrivnák v máji tohto roka.

Hrivnák zastáva vedúcu pozíciu na odbore všeobecnej kriminality. Hlavným zameraním jeho činnosti je riešenie korupčných káuz a ekonomickej kriminality.

Dozoroval napríklad kauzu exstarostu bratislavskej Rače Pavla Bielika v prípade úplatku vo výške päť miliónov korún, kauzy podozrivého financovania SDKÚ-DS a Smeru-SD a zastupoval štát v procese s expolicajtom Milanom Juhászom z Hurbanova v prípade trojnásobnej úkladnej vraždy. 

Na funkciu generálneho prokurátora kandidoval Hrivnák už v roku 2010, keď bol medzi trojicou kandidátov spoločne s Evou Mišíkovou a Dobroslavom Trnkom. 


01 - Modified: 2024-04-23 07:01:47 - Feat.: - Title: Proces s Černákom, expolitička vyviazla s podmienkou a súd s Kočnerom v nedohľadne (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-03-20 10:44:47 - Feat.: - Title: Prokurátori budú dozorovať dodržiavanie zákonnosti v reedukačných centrách 03 - Modified: 2024-02-02 20:52:04 - Feat.: - Title: Prokurátori v Trumpovej kauze v Georgii priznali vzťah, diskvalifikáciu odmietajú 04 - Modified: 2023-03-17 09:08:31 - Feat.: - Title: Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov pokračuje výsluchmi. Predvolaní boli štyria svedkovia 05 - Modified: 2022-12-01 15:37:55 - Feat.: - Title: Žilinka otvoril staré konflikty. Matovič z jeho zvolenia viní Kolíkovú, bol však nominantom Sme rodina
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 15:40