HraniceTASR/R. Hanc
StoryEditor

Cestovanie z Česka sa môže ešte sprísniť. Matovič chce nové obmedzenia

08.10.2020, 14:08
Autor:
ČTKČTK
Slovensko aj Česko zaznamenávajú rekordné denné prírastky potvrdených prípadov nákazy koronavírusom.

Pre ďalšie sprísnenie podmienok cestovania z Česka na Slovensko kvôli šíreniu koronavírusu sa dnes vyslovil premiér Igor Matovič.

Je za obmedzenie výnimiek, ktoré po septembrovom zaradení Česka na zoznam rizikových štátov umožňujú niektorým skupinám cestujúcich prísť na Slovensko bez negatívneho výsledku testu na koronavírus a bez nutnosti nastúpiť do karantény.

Slovensko aj Česko zaznamenávajú rekordné denné prírastky potvrdených prípadov nákazy koronavírusom.

V hre je prísnejší režim

"Česká republika je na tom výrazne horšie, než sme na tom momentálne my. Na stole je otázka, či netreba sprísniť režim s Českou republikou. Osobne si myslím, že to potrebné je," povedal dnes Matovič novinárom. Dodal, že vláda by mala zvážiť množstvo výnimiek z predtým zavedeného obmedzenia pri cestách z Česka na Slovensko.

Slovensko s platnosťou od 18. septembra zaradilo Česko medzi rizikové štáty. V praxi to znamená, že turisti a ďalšie skupiny cestujúcich až na výnimky potrebujú negatívny výsledok testu na koronavírus, aby sa vyhli karanténe a následnému testu na infekciu.

Hlavný hygienik Ján Mikas však súčasne stanovil z povinnej karantény, elektronickej registrácie pri príchode do krajiny či testu na koronavírus viacero výnimiek. Vzťahujú sa okrem iných na vodičov nákladnej a autobusovej dopravy, pilotov a posádky lietadiel či vlakov, ďalej na iné vybrané profesie vrátane zdravotníkov, na pendlerov dochádzajúcich v blízkosti hraníc za prácou, na študentov, umelcov či členov športových klubov.

Ešte treba počkať

Matovič dávnejšie pripustil, že zavedené obmedzenia pri cestách z Česka na Slovensko možno obísť príjazdom cez Rakúsko alebo Poľsko, ktoré Bratislava medzi rizikové štáty nezaradila.

Slovensko v stredu zaznamenalo 1037 potvrdených prípadov infekcie koronavírusom, prvýkrát tak denný prírastok presiahol hranicu tisíc nakazených. Takisto dvakrát väčšie Česko hlási nové denné maximum infikovaných, a to 5335 prípadov za stredu.

Podľa Matoviča je potrebné ešte vyčkať, či uvedené opatrenia pomôžu spomaliť šírenie koronavírusu, v opačnom prípade dôjde k sprísneniu obmedzení.

Polícia ohlásila zintenzívnenie kontrol dodržiavania nariadených opatrení na Orave, kde podľa policajného prezídia ľudia napriek zákazu organizujú svadobné hostiny či rodinné oslavy. Práve sever Slovenska patrí v pandémii choroby covid-19 k najviac postihnutým regiónom.

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:26