StoryEditor

Poslanci neschválili program mimoriadnej schôdze. Hanbia sa za svojich ministrov, reaguje Fico

07.10.2020, 12:56
Autor:
TASRTASRredred
Schôdzu inicioval opozičný Smer-SD, chcel počuť od ministrov plány na riešenie koronakrízy v konkrétnych rezortoch.

Poslanci Národnej rady nebudú v stredu rokovať o pomoci rezortov v súvislosti s koronakrízou. Plénum totiž neschválilo program 14. schôdze parlamentu, a tak predseda parlamentu Boris Kollár zasadnutie ukončil.

Schôdzu inicioval opozičný Smer-SD, chcel počuť od ministrov plány na riešenie koronakrízy v konkrétnych rezortoch. Koalícia na rokovanie nevidela dôvod.

Za schválenie programu hlasovalo zo 136 prítomných poslancov len 52 z nich.

Opozícia chcela, aby parlament uznesením zaviazal členov vlády predložiť v úvode októbrovej schôdze Národnej rady konkrétny plán okamžitých legislatívnych a iných opatrení s určením dosahu na verejné financie s cieľom minimalizovať negatívne dôsledky pandémie nového koronavírusu.

Mali predložiť plán opatrení

Na rokovaní mali vystúpiť ministri financií, hospodárstva, práce, investícií, dopravy, pôdohospodárstva, životného prostredia, školstva i kultúry.

Opozícia chcela vedieť, aké budú opatrenia na zabezpečenie konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky a podporu inovácií. Takisto ju zaujímali opatrenia na zabezpečenie zamestnanosti, udržanie sociálnej úrovne a vzdelanosti Slovákov i napĺňanie priorít a cieľov EÚ v oblasti digitálnej a zelenej ekonomiky.

Členovia vlády mali predložiť plán opatrení, ktoré riešia dôsledky pandémie na cestovný ruch, šport, kultúru.

Dôvod na schôdzu nevidia

Šéf rezortu financií mal tiež predložiť plán legislatívnych a fiškálnych opatrení na dofinancovanie výpadku príjmov regionálnych a územných samospráv z podielových daní.

Koaliční predstavitelia na mimoriadnu schôdzu dôvod nevideli. Hovorili, že poslanci majú možnosť podávať interpelácie či priamo sa ministrov a premiéra pýtať na hodine otázok v rámci riadnej schôdze.

Podľa predsedu opozičného Smeru Robert Fica koaliční poslanci nevedeli, o čom hlasujú. "Schôdza nemá nič spoločné s plánom obnovy a európskymi peniazmi," uviedol.

"Bude pokračovať bezvládie. Chceli sme počuť, čo majú pripravené. Ako budú krajinu chrániť pred dôsledkami pandémie," hovorí šéf Smeru.

Podľa neho koaliční poslanci schôdzu neotvorili lebo sa "hanbia za svojich ministrov." 

"Každé vystúpenie ministra končí hanbou. Nevedia odpovedať na otázky," dodal. 

01 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám 02 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom 03 - Modified: 2024-04-23 07:16:20 - Feat.: - Title: Poslanci začali utorkové rokovanie diskusiou o verejnom obstarávaní 04 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 05 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:53