TASR - Jaroslav Novák
StoryEditor

Kultúra sa dočká pomoci. Milanová ohlásila dotačnú schému

07.10.2020, 07:30
Autor:
TASRTASRklkl
Milanová vysvetlila, že v prvom rade musia určiť, komu majú byť dotácie určené.

Ministerstvo kultúry by mohlo poskytnúť dotáciu zo štátneho rozpočtu aj na odstraňovanie následkov či znižovanie negatívnych vplyvov mimoriadnych situácií na oblasť kultúry, ako aj na podporu a rozvoj mediálnej výchovy vrátane boja proti dezinformáciám.

"Je to základný kľúč k tomu, aby sme dokázali riešiť nástojčivú situáciu v kultúre, ktorá tu momentálne je," povedala o zákone ministerka Natália Milanová.

Vyplýva to z návrhu nového zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti miinisterstva kultúry, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet zároveň navrhuje, aby parlament o legislatíve rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Dotácie ministerstva kultúry  bude podľa návrhu novely možné poskytnúť aj na činnosti súvisiace s obnovou kultúrnych pamiatok, ktoré nepredstavujú samotnú obnovu.

Predkladatelia legislatívnu úpravu vysvetľujú potrebou reagovať na aplikačné problémy v súvislosti s poskytovaním dotácií.

Milanová vysvetlila, že v prvom rade musia určiť, komu majú byť dotácie určené. "Rozhodli sme sa vytvoriť dotazník so zástupcami kultúrnych sektorov. K dispozícii bude všetkým, aby sa zaregistrovali, aby sme získali reálne čísla," vysvetlila ministerka. Chce, aby bol mechanizmus čo najjednoduchší.

Pomoc má byť určená najmä pre nezriaďovanú časť kultúry. Na základe dotazníka bude vypočítaná aj maximálna suma, ktorá bude určená pre jednotlivcov. 

Upraviť by sa mali podmienky poskytnutia dotácie, znížiť administratívna záťaž pre žiadateľov o poskytnutie dotácie. Nová legislatíva má tiež reflektovať skúsenosti pri poskytovaní dotácií v súvislosti s krízou spôsobenou ochorením COVID-19.

"Táto schéma nie je viazaná na žiadny projekt. Táto schéma bude fungovať tak, že bez akéhokoľvek projektu podáte žiadosť, tá sa vyhodnotí a peniaze prídu čo najrýchlejšie," dodala ministerka.

Okruh osôb, ktoré môžu byť žiadateľmi o poskytnutie dotácie, má podľa návrhu určiť ministerstvo kultúry vo výzve na predkladanie žiadostí.

Návrh na skrátené legislatívne konanie odôvodňuje vláda tým, že ide o opatrenia na riešenie mimoriadnej situácie, ktorá na Slovensku naďalej trvá. Argumentuje aj naliehavou potrebou rýchleho riešenia negatívnych vplyvov pandémie na oblasť kultúry.

Zákon by mal byť účinný 1. novembra 2020, ministerka však pripomenula, že to tak bude za ideálnych podmienok. Očakáva, že prvé peniaze by mohli odísť už v novembri a decembri. 

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 15:30:00 - Feat.: - Title: Čaká poslancov ďalšie zrýchlené konanie? Vláda chce zákon o RTVS pretlačiť do leta 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-10 15:08:43 - Feat.: - Title: Kedy a kto bude diskutovať o RTVS? O tom rozhodujeme my, odkázal Šimkovičovej rezort 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:08