TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Remišovej strana má výhrady k reformnému plánu. Hovorí o zásadnom probléme

05.10.2020, 12:38
Autor:
TASRTASR
Strana Za ľudí podľa nej prestaví svoje priority v oblasti reforiem v priebehu budúceho týždňa.

Strana Za ľudí má v niektorých oblastiach inú predstavu o reformách ako ministerstvo financií.

V reakcii na predstavenie dokumentu Moderné a úspešné Slovensko, z ktorého sa má zostaviť plán obnovy, to uviedla predsedníčka strany a ministerka investícií Veronika Remišová.

​Zásadný problém má strana napríklad s návrhom, aby kľúčovú časť riadenia verejných vysokých škôl vykonával prostredníctvom správnej rady štát, samosprávy a zamestnávatelia.

"Vidíme, v akom zlom stave sú mnohé štátne a samosprávne inštitúcie, a viac štátu v orgánoch vysokých škôl nepovažujeme za reformu ani cestu k vyššej kvalite škôl," uviedla v reakcii Remišová.

Dôraz na reformu obsahu vzdelávania

Reforma vzdelávania je podľa nej kľúčom k prosperujúcemu Slovensku a k rozvoju talentov detí, ale aj dospelých.

"Potrebujeme väčší dôraz na reformu obsahu a spôsobu vzdelávania a menší na administratívne a čisto technické záležitosti," zdôraznila.

Inak si strana predstavuje aj podporu investícií do inovácií, vedy a výskumu.

"Jedinou cestou k zvyšovaniu životnej úrovne ľudí a k lepším službám štátu sú reformy a inovácie. Preto budeme podporovať hĺbkové reformy, ktoré môžu priniesť výrazné zlepšenia," reagovala.

Predstavia svoje priority

Remišová považuje návrh za základ pre diskusiu v spoločnosti. Strana Za ľudí podľa nej prestaví svoje priority v oblasti reforiem v priebehu budúceho týždňa.

Ministerstvo financií v pondelok predstavilo dokument pozostávajúci z ôsmich oblastí, v ktorých sú zadefinované potrebné reformy. V súčasnosti sa Slovensko nachádza vo fáze prípravy plánu obnovy, ktorý čerpá z dokumentu Moderné a úspešné Slovensko.

Definitívny plán obnovy musí byť predložený Európskej komisii najneskôr do 30. apríla 2021, avšak najskôr až po schválení príslušnej legislatívy na európskej úrovni, čo by malo byť v januári 2021.

01 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 02 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 03 - Modified: 2024-04-03 11:27:03 - Feat.: - Title: Strana Za ľudí podporila Korčoka. Pellegrini podľa Remišovej mohol porušiť ústavný zákon, žiada vysvetlenie 04 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 05 - Modified: 2024-03-14 19:50:03 - Feat.: - Title: Raši reaguje na Remišovú. Odmieta, že by podujatie rezortu slúžilo na prezentáciu Pellegriniho
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 03:23