TASR, koláž HN
StoryEditor

Ľudia nie sú nesvojprávne ovečky. Obmedzenie pohybu cez sviatky nikto neplánuje, tvrdí Sulík

04.10.2020, 11:52
Autor:
domadoma
Peter Pellegrini a Richard Sulík sa dnes stretli v diskusnej relácii V politike. Veľká časť duelu sa venovala pandémii.

Vláda tento týždeň schválila núdzový stav na 45 dní. Rozhodnutie kritizoval opozičný Peter Pellegrini (Hlas-SD), podľa ktorého nebolo dostatočne zdôvodnené. 

Predchádzajúca vláda, v ktorej čele bol práve Pellegrini, krátko po začatí pandémie vyhlásila núdzový stav len pre štátne nemocnice.

Podľa Richarda Sulíka (SaS) však nie je možné vyhlásiť ho len na jednu oblasť, povedal to dnes v diskusnej relácii V politike.

Priznal však, že situácia sa v tom čase prelínala s výmenou vlád a bola preto značne hektická. Terajšia vláda však už bola poučená právnikmi o tom, že takýto stav je možné vyhlásiť len na celé územie a na určitý čas.

Zatváranie okresov 

"Ja som bol prvý, kto kritizoval vyhlásenie núdzového stavu. My sme ho vyhlásili presne na okresy, v ktorých sa nachádzajú štátne nemocnice, aby sme mohli vynútiť zdravotnú starostlivosť, len my sme skončili tam, to bol núdzový stav na ochranu ľudí," povedal dnes Pellegrini. 

"My sme zažili jeden celoplošný núdzový stav, to už išlo proti ľuďom," dodal. Predseda Hlasu hovoril o obmedzení pohybu počas Veľkej noci, ku ktorému pristúpila vláda Igora Matoviča (OĽaNO). Rozhodnutie viedlo k dopravnému kolapsu

Tento krok dnes kritizoval aj Sulík. "Na rovinu priznám, to zavretie okresov nebolo šťastné, ale na druhej strane ani zavretie obchodov nebolo šťastné. Pre istotu sme to dali na 45 dní, nie 90 a omnoho opatrnejšie sa zaobchádza s tým, čo má byť zatvorené."

Obmedzovanie slobody 

Pellegrini kritizoval zákon o hospodárskej mobilizácii, ktorý bol schválený spolu s núdzovým stavom. Ten dáva vláde možnosť obmedzovať občanom slobodu. Vláda je však v tomto veľmi opatrná, tvrdí Sulík.

"Nebudeme za obmedzenie pohybu a nikto to ani neplánuje," povedal v súvislosti s blížiacimi sa sviatkami Sulík. O možnom obmedzení pohybu už totižto hovoril premiér

Pellegrini si myslí, že vláda zlyháva v dohľadávaní kontaktov s nakazenými občanmi. Sulík argumentuje tým, že je mimoriadne náročné ligisticky zvládnuť denne vykonať sedem až deväťtisíc testov u ľudí, ktorí sú ohrození a je presvedčený, že občania sa správajú zodpovedne a často pristupujú napríklad k samoizolácii aj dobrovoľne. 

"Ja by som bol opatrný a nerobil z ľudí nesvojprávne ovečky," reagoval Sulík. 

Zvyšovanie OČR

Pellegrini už začiatkom septembra hovoril o zvyšovaní pandemickej OČR. Dávka na úrovni 55 percent mzdy je podľa neho nedostatočná. 

Sulík argumentoval tým, že 55 percent mzdy je dávka v čistom, v hrubom to je 75 percent mzdy.

"Vy chcete, aby ľudia za nerobotu dostávali viac, ako keď chodia do roboty. Keď je človek doma, dostane 75 percent svojej čistej mzdy každopádne. Ale aby za neprácu dostávali viac ako za prácu, je to lacné, populistické a škodlivé," dodal Sulík. 

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 03 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 05 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:29