StoryEditor

Poslanci schválili novelu o hazarde. Obciam uvoľnili ruky na jeho zákaz

29.09.2020, 11:58
Autor:
TASRTASR
Novela zákona umožňuje zakázať herne vo väčšej vzdialenosti od škôl, než tomu bolo doposiaľ.

Obce budú môcť na svojom území zakázať hazardné hry aj bez potreby petície občanov. Vyplýva to z novely zákona o hazardných hrách, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady.

Doteraz muselo petíciu podporiť najmenej 30 percent obyvateľov obce, respektíve 15 percent občanov v prípade Bratislavy a Košíc. Podmienka petície na prijatie všeobecne záväzného nariadenia zakazujúceho hazardné hry bola podľa predkladateľov návrhu nadbytočná.

Argumentovali tiež, že právne poriadky členských štátov EÚ nepodmieňujú zákaz hazardu predložením petície obyvateľov obce.

Ďalej od škôl

Novou legislatívou sa zároveň zakazuje umiestňovanie herní na vodorovnú vzdialenosť menej ako 500 metrov od školy, školského zariadenia, zariadenia sociálnych služieb, zariadenia pre liečbu nelátkových závislostí a ubytovne mládeže, ak to stanoví obec všeobecným záväzným zariadením.

Doteraz to bolo 200 metrov pochôdzkovou vzdialenosťou. Namiesto doterajšieho zákazu umiestňovania herní v zariadeniach sociálnych služieb pre deti a mládež a v blízkosti týchto zariadení sa majú tieto zákazy vzťahovať na všetky zariadenia sociálnych služieb bez výnimky.

Zakázať sa má tiež hranie kurzových stávok pre hráčov registrovaných v registri vylúčených osôb. Zákaz sa bude vzťahovať na hráčov hrajúcich v prevádzkach s kurzovými stávkami, ako aj na hráčov hrajúcich na samoobslužných stávkových termináloch.

Viac kompetencií pre kontrolórov

Vzhľadom na to, že často dochádza k účelovému zabráneniu odobratia dokladov či iných zariadení a systémov, najmä tzv. kvízomatov technickými prekážkami, rozšíri sa po novom spôsob odobratia týchto zariadení aj umožnením prekonania prekážky.

Posilniť sa tým má kompetencia zamestnancov Úradu pre reguláciu hazardných hier pri výkone dozoru a zvýši sa efektivita výkonu ich činnosti.

Zároveň má legislatíva umožniť pri výkone dozoru uzavrieť kasíno, herňu, prevádzku alebo iný priestor, v ktorom sa prevádzkujú hazardné hry, ak je podozrenie, že sa hazardné hry prevádzkujú v rozpore s týmto zákonom a ak sa technické zariadenia, prostredníctvom ktorých sa prevádzkujú hazardné hry, nedajú zaistiť.

Po novom bude možné odvolať generálneho riaditeľa Úradu pre reguláciu hazardných hier, ako aj člena rady úradu aj bez uvedenia dôvodu.

Nová legislatíva má byť účinná od 1. novembra 2020.

Obce majú mať voľné ruky

Poslanec a primátor Nitry Marek Hattas (Za ľudí) pripomenul, že v posledných rokoch bol problém získať viac ako 30 percent podpisov občanov.

Na utorkovej tlačovej konferencii po schválení zákona uviedol, že poslanci sú volení zástupcovia miest a obcí, preto majú v zakazovaní maximálnu legitimitu.

Niektoré štúdie podľa šéfky poslaneckého klubu Za ľudí Jany Žitňanskej hovoria o tom, že štát po tom, čo získa prostriedky z hazardu, musí vynaložiť na pokrytie jeho negatívnych javov šesťnásobok týchto prostriedkov.

01 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 02 - Modified: 2024-03-22 10:27:18 - Feat.: - Title: Elektrické bicykle budú musieť spomaliť. Inak ich čaká povinná poistka, rozhodla vláda 03 - Modified: 2024-03-01 18:30:00 - Feat.: - Title: Parlament zasadne až po prezidentských voľbách, Pellegrini si berie viac času na kampaň 04 - Modified: 2024-02-28 23:09:41 - Feat.: - Title: Exmoderátor Farkašovský či mladý vlk zo Smeru. HN sa pozreli na to, aké témy otvárajú parlamentní náhradníci 05 - Modified: 2024-02-22 08:21:17 - Feat.: - Title: Poslanci parlamentu začali rokovací deň diskusiou o znížení poplatkov v doprave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 05:23