TASR
StoryEditor

SIS vlani zistila aktivity ruských spravodajských služieb, chceli ovplyvňovať elity aj verejnosť

25.09.2020, 15:27
Autor:
ČTKČTK
Vyplýva to z odtajnenej časti správy o činnosti Slovenskej informačnej služby za rok 2019.

Slovenská tajná služba vlani zaznamenala aktivity ruských spravodajských služieb, ktoré boli namierené proti záujmom Slovenska ako člena Európskej únie a NATO.

Aktivity čínskych spravodajských zložiek sa zase zamerali na získavanie informácií z oblasti informačných a telekomunikačných technológií. Vyplýva to z odtajnenej časti správy o činnosti Slovenskej informačnej služby za rok 2019, ktorú dnes SIS zverejnila po prerokovaní materiálu v snemovni.

"Príslušníci ruských spravodajských služieb, pôsobiacich na území Slovenska prevažne pod diplomatickým krytím, usilovali o infiltráciu do ústredných orgánov štátnej správy a bezpečnostných zložiek a o získavanie spolupracovníkov v energetickej a vojenskej oblasti," napísala SIS, ktorá podobné aktivity sledovala tiež predvlani.

Tajná služba tiež bez bližších podrobností uviedla, že ruskí spravodajcovia sa snažili na odborných podujatiach kontaktovať osoby s prístupom k citlivým utajovaným informáciám z prostredia EÚ a NATO a tiež osoby blízke slovenským ústavným činiteľom.

Slovensko v auguste oznámilo vyhostenie troch ruských diplomatov, čo zdôvodnilo tým, že vykonávali činnosť v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Podľa slovenských médií pracovali pre ruské tajné služby.

Aktivity Číny

Pôsobenie čínskych spravodajcov bolo podľa SIS zaznamenané predovšetkým v súvislosti s predstaviteľmi významnej čínskej telekomunikačnej spoločnosti.

SIS neuviedla, či išlo o firmu Huawei, ktorú napríklad Spojené štáty vylúčili z budovania mobilnej siete piatej generácie.

V rámci propagandy a podobných aktivít Slovensko podľa SIS čelilo kampani cudzích mocností s cieľom oslabiť politickú súdržnosť EÚ a NATO.

Ruská propaganda

"Zahraniční aktéri sa zameriavali na ovplyvňovanie elít, odbornej verejnosti a obyvateľstva so zámerom vyvolávať nedôveru v uvedené medzinárodné organizácie a spochybňovať ochotu spojencov napĺňať záväzok solidarity vyplývajúci z členstva v týchto organizáciách," napísala tajná služba.

Doplnila, že hlavným zdrojom kampaní na diskreditáciu EÚ a NATO boli ruské zdroje a že ruská propaganda do značnej miery zneužívala proruskej sympatizantov.

Za riziko čínskych propagandistických aktivít zasa označila SIS ich prepojenie na čínske spravodajské služby.

Podľa nej komunistická strana Číny využíva na svoje operácie v zahraničí rozsiahlu sieť organizácií, ktorých úlohou je vytváranie pozitívneho obrazu o Číne a jej politickom zriadení.

SIS tiež upozornila príslušné úrady aj na pašovanie cigariet a iného tovaru z Ukrajiny na Slovensko, na ktorom sa zrejme podieľali aj podplácaní príslušníci polície a finančnej správy v oboch spomínaných krajinách. Väčšia časť pašovaných cigariet bola následne vyvezená do iných členských krajín EÚ.

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:32