TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Čaputová: Únia by mala stanoviť podmienky pre vstup Ukrajiny

24.09.2020, 08:25
Autor:
ČTKČTK
Na okraj schôdzky hláv oboch štátov boli príslušnými ministrami podpísané dohody medzi Slovenskom a Ukrajinou o spolupráci v kombinovanej doprave a v letectve.

Európska únia by mala stanoviť konkrétne podmienky pre vstup Ukrajiny do tohto bloku štátov. Povedala to dnes prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí so svojím ukrajinským kolegom Volodymyrom Zelenským, ktorý uvítal podporu integračných ambícií Kyjeva zo Slovenska.

Na okraj schôdzky hláv oboch štátov boli príslušnými ministrami podpísané dohody medzi Slovenskom a Ukrajinou o spolupráci v kombinovanej doprave a v letectve.

"Každá krajina má mať právo slobodne si vybrať, kam bude patriť a aká bude jej budúcnosť. Otvorene podporujem to, aby Európska únia stanovila konkrétne podmienky pre vstup Ukrajiny do Únie. Dať danej krajine víziu je veľmi dôležité, viem, ako to bolo dôležité pre nás pred naším vstupom do EÚ," uviedla na tlačovej konferencii Čaputová.

​Zelenskyj hovoril aj o potrebe nastoliť mier na Ukrajine a privítal prímerie v konflikte medzi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatistami na Donbase na východe jeho krajiny.

"V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi máme takmer dva mesiace pokoj zbraní. Je to najdlhšie od vypuknutia konfliktu," povedal ukrajinský prezident. Ocenil, že Slovensko podporuje územnú celistvosť Ukrajiny, keď napríklad odsúdilo ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym, kvôli ktorej EÚ v roku 2014 uvalila na Moskvu sankcie.

Za účasti Čaputovej a Želenského podpísal minister dopravy Andrej Doležal so svojím ukrajinským kolegom dohodu o spolupráci pri kombinovanej preprave tovaru z Ázie do krajín EÚ cez Ukrajinu a Slovenska.

Ďalšia dohoda sa zase týka využívania a riadenia letovej prevádzky v časti slovenského vzdušného priestoru, a to v súvislosti s pristávaním lietadiel na prihraničnom letisku v ukrajinskom Užhorode.​

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:41