StoryEditor

Smer podáva podnet na Ústavný súd, dôvodom je zákon o prokuratúre

22.09.2020, 13:55
Autor:
TASRTASR
Podľa Smeru je zákon šitý na mieru konkrétnym uchádzačom.

Opozičný Smer sa obracia na Ústavný súd v súvislosti s novelou zákona o prokuratúre.

Žiada, aby sa pozastavila jej účinnosť, čo by znemožnilo vládnej koalícii postupovať pri voľbe šéfa Generálnej prokuratúry a Úradu špeciálnej prokuratúry podľa nových pravidiel nedávno schválených v pléne Národnej rady.

Informoval o tom predseda strany Robert Fico na utorkovej tlačovej konferencii s tým, že sa obáva možnej politizácie týchto inštitúcií.

„Domáhame sa toho, aby ÚS vyhlásil novelu zákona o prokuratúre za protiústavnú,“ povedal Fico.

Zdôraznil, že žiadajú aj to, aby Ústavný súd rozhodol o pozastavení jej účinnosti.

Novela je šitá na mieru, tvrdí Fico

Skonštatoval, že vládna koalícia by tak nemohla postupovať pri novej voľbe generálneho prokurátora v zmysle tejto novely.

Hovorí, že novelou môže dôjsť k výrazným zásahom do výberu šéfa Generálnej prokuratúry a Úradu špeciálnej prokuratúry.

Zdôraznil, že tieto inštitúcie musia ostať nezávislé od politickej moci. Opätovne uviedol, že novela bola šitá na mieru konkrétnemu kandidátovi, a to advokátovi Danielovi Lipšicovi.

Hovoria o porušovaní zákonov

Fico podotkol, že ide výlučne o návrh Smeru-SD. Ocenil však, že sa podeň podpísali aj iní poslanci.

Dokument, s ktorým sa obracajú na Ústavný súd, má mať podľa jeho slov vyše 30 strán a má byť odborne pripravený.

Priblížil, že v ňom namietajú aj množstvo porušenia ustanovení o skrátenom legislatívnom konaní, ako aj to, že odborná verejnosť nemala prakticky možnosť sa k novele vyjadriť.

Tvrdí, že celý proces prípravy a schvaľovania novely sprevádzalo hrubé porušovanie príslušných zákonov.

Podpora od Pellegriniho

Návrh podania na ÚS podporila podpismi aj strana Hlas - sociálna demokracia. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. „Strana Hlas dlhodobo upozorňuje, že ide o zjavnú politizáciu tejto nezávislej inštitúcie. Tento návrh namieta, že ide o nesúlad zákona o GP s Ústavou SR a že novela je popretím princípov demokratického a právneho štátu,“ píše. Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok pôsobiaci v strane Hlas zdôraznil, že ich politika stojí na obrane transparentných pravidiel fungovania štátu bez zásahov politickej moci.

01 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 02 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu 03 - Modified: 2024-04-09 13:20:32 - Feat.: - Title: Výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v stredu a vo štvrtok 04 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu 05 - Modified: 2024-04-04 10:49:36 - Feat.: - Title: Parlamentný výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v utorok a stredu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:32