StoryEditor

Hrušovský podľa Gaburu nevedie hnutie správnym smerom

22.10.2007, 11:52
Autor:
SITASITA

Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Pavol Hrušovský podľa poslanca NR SR za KDH Petra Gaburu nevedie hnutie správnym smerom. "V KDH sa udomácňuje strach, politikárčenie, neúprimnosť a politické intrigy. Dokonca -- a to je veľmi smutné -- v Kresťanskodemokratickom hnutí sa tolerujú spravodajské praktiky nehodné pre žiadnu demokratickú politickú stranu," povedal dnes Gabura pre agentúru SITA. To podľa neho potvrdzuje aj represia voči jeho osobe. "Ján Čarnogurský bol velikán slovenskej kresťanskej demokracie, jeho nástupcovia a ašpiranti na nástupníctvo sa vyznačujú politickou malichernosťou," vyhlásil Gabura.
Gabura čelil sankciám za to, že viacerými svojimi vyjadreniami znevážil funkcionárov hnutia. Napríklad anketou vo Faktoch, ktoré sám vydáva, keď jeden z respondentov pripomína Hrušovského evidenciu ako kandidáta tajnej spolupráce Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Podľa Gaburu uverejnenie informácie vo Faktoch, že predseda KDH Pavol Hrušovský bol kandidátom tajnej spolupráce (KTS) ŠtB nie je nepravdivým tvrdením, ale konštatovaním faktu, ktorý je zdokumentovaný aj na internetovej stránke Ústavu pamäti národa. Ak je teda tvrdenie, že Pavol Hrušovský bol KTS pravdivé, potom nemôže byť zároveň aj znevažujúce.
Gabura tvrdí, že podľa názoru mnohých členov KDH, s ktorým sa stotožňuje, je evidovanie Pavla Hrušovského ako KTS politicky citlivá záležitosť. Vzhľadom na túto okolnosť mal Hrušovský oveľa skôr a oveľa jasnejšie vysvetliť členskej základni KDH, prečo je evidovaný ako KTS. "Všeobecne sa považuje za správny názor -- a potvrdil to aj Ústavný súd ČSFR, že osoby evidované ako KTS nemuseli mať vedomosť o tom, že sú v styku s príslušníkmi Štátnej bezpečnosti a teda ich spoluprácu s touto represívnou zložkou komunistického režimu im ani nemožno dokázať. Na druhej strane sú však z praxe Štátnej bezpečnosti známe aj také prípady a zďaleka neboli ojedinelé, že pre potreby vnútornej konšpirácie boli mnohí "najcennejší" tajní spolupracovníci evidovaní iba ako KTS, respektíve neboli evidovaní vôbec a nimi odstupované poznatky boli riadiacimi pracovníkmi Štátnej bezpečnosti vkladané do pracovných zväzkov tajných spolupracovníkov evidovaných v iných kategóriách ako napríklad agent," uviedol Gabura. Takýmto postupom pracovníci Štátnej bezpečnosti chránili podľa Gaburu svoje informačné zdroje aj pred svojimi vlastnými kolegami, aby nedošlo k ich dekonšpirácii.
Rozhodcovský súd KDH v sobotu zamietol odvolanie Gaburu a potvrdil rozhodnutie Predsedníctva KDH, ktoré mu zakázalo kandidovať na volenú funkciu a parlamentný klub ho vylúčil zo svojich radov. Gabura je rozhorčený, že na rokovanie súdu nedostal pozvánku. "Mám tiež informácie, že minimálne jeden člen rozhodcovského súdu o zasadnutí súdu nevedel a moje odvolanie mu nebolo doručené," upozornil Gabura.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:46