StoryEditor

Alkohol si nalieva čoraz viac detí

Mládež začína piť v čoraz mladšom veku. S vínom, pivom a destilátmi majú svoje skúsenosti až tri štvrtiny mladých ľudí. Požívanie alkoholu u rodičov a rovesníkov vedie k tomu istému správaniu u detí. Ak pijú v rodine obaja rodičia, väčší vplyv na rovnaký návyk dieťaťa má matka. Také sú výsledky prieskumu Úradu verejného zdravotníctva, ktorý urobil medzi mládežou vo veku od 15 do 29 rokov.
Takmer každý druhý respondent pritom priznal, že s alkoholom začal priskoro -- ešte pred pätnástym rokom veku. Dôvod? "Obyčajná pubertiacka zvedavosť, ktorá sa týka akýchkoľvek návykových látok, nielen alkoholu," uviedol pre HN vedúci Katedry psychiatrie Slovenskej zdravotníckej univerzity Alojz Rakús. U mladších detí sú organizmus a mozog na alkohol veľmi citlivé -- nevnímajú ho príjemne. "Je preto zlé, ak rodičia dávajú veľmi malým deťom alkohol po troškách. Poznáme prípady, keď matky namočia cumlík do likéru, aby svoje ratolesti upokojili." Kritické obdobie sa začína až v puberte. Alkohol sa v krvi tínedžera správa rovnako ako u dospelého: človek sa môže správať rozjarene, ale aj agresívne. Prejaví sa to v závislosti od povahových dispozícií človeka, od jeho osobnosti.
Alkohol tečie aj pre deti
Prieskumom tiež odhalil, že viac ako polovica mládeže nevie, že platí zákaz predaja alkoholu mladším ako 18-ročným alebo na verejných podujatiach, kde je mládež. Viac ako 80 percent mladých ľudí zároveň zo skúsenosti konštatuje, že tieto normy sa u nás veľmi nedodržiavajú. Ich kontrolu má na starosti polícia na krajských a mestských úrovniach. "Krčmár bez problémov naleje aj maloletým, teda mladším ako 15-ročným," upozorňuje policajný hovorca Martin Korch. Kontroly a dlhodobé preventívne programy sú podľa Korcha jednou z priorít polície. "Polícia tomuto venuje zvýšenú pozornosť, ale nie je to iba vecou Policajného zboru."
Piť až od dvadsiatky?
Vo Veľkej Británii ani v Amerike vám nenalejú, kým nedosiahnete dospelosť -- 21 rokov. Úrad verejného zdravotníctva sa preto mladých pýtal, či by boli ochotní posunúť hranicu prístupu k alkoholu až od dvadsiatky. Výsledok? Čím starší respondenti, tým jasnejší prístup k posúvaniu hranice vyššie. S dvojročným posunom by podľa prieskumu súhlasili 25- až 29-roční. Nesúhlas vyjadrili len mladší respondenti. Aj keď paradoxne -- podľa výsledkov prieskumu si takmer každý myslí, že pitie alkoholu nerobí človeka príťažlivejším.
Liečba stojí tisíce
Mladí ľudia pomoc v boji proti alkoholu nevyhľadávajú. Podľa Ľubomíra Okruhlicu z Centra pre liečbu drogových závislostí trvá roky, kým si priznajú závislosť od alkoholu. Pomoc preto môže prísť zo strany rodičov. Prejavy alkoholizmu sú známe: patrí sem motanie sa pri chôdzi, nejasné bľabotanie, dlhé vyspávanie a nevoľnosť na druhý deň. Rodičia by sa okamžite mali poradiť s psychológom alebo psychiatrom, znie rada odborníkov. Najmladšieho pacienta mali 17-ročného chlapca, ktorý sa dva roky intenzívne opíjal. Do centra prišiel spolu s rodičmi.
Ak je pacient donútený k liečbe svojím okolím, výsledky nebývajú vždy úspešné. Vylieči sa len zhruba 60 percent z nich. Tí, ktorí prídu dobrovoľne, sa v 80 percentách prípadoch z toho dostanú. Odporúčaná dĺžka liečby sú tri mesiace, keď je pacient umiestnený v centre, a rok ho ambulantne navštevuje. Toto obdobie liečby stojí daňových poplatníkov stotisíc korún.
Násilné činy, ublíženia na zdraví, krádeže, poškodenia majetku a výtržníctva. To všetko sú činy, pod ktoré sa podpisuje u mladých do 21 rokov alkohol v oveľa väčšej miere ako drogy. Naposledy otriasol verejnosťou prípad, keď štyria podgurážení mladíci vo veku od 13 do 19 rokov znásilnili staršiu ženu. Súd zakázal všetkým štyrom piť alkoholické nápoje a aj navštevovať pohostinstvá. Troch z nich včera súd vzal do väzby.

Ako pijú Európania
-- Európania vypijú ročne 11 litrov čistého alkoholu na dospelú osobu
-- Alkohol je po tabaku a zvýšenom krvnom tlaku tretím najzávažnejším rizikovým faktorom, ktorý spôsobuje ochorenia a zhoršuje úroveň verejného zdravia
-- Vôbec nepije 15 percent dospelých Európanov
-- V Európe je od alkoholu závislých 23 miliónov ľudí

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 08:41