TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Pellegrini sa rozhodol. Vzdá sa funkcie podpredsedu parlamentu

16.09.2020, 12:15
Autor:
TASRTASR
Pozíciu si vzhľadom na výsledky parlamentných volieb nárokuje strana Smer, z ktorej Pellegrini odišiel.

Expremiér Peter Pellegrini (nezaradený) odstúpi z funkcie podpredsedu Národnej rady k 30. septembru. Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii. Pozíciu si vzhľadom na výsledky parlamentných volieb nárokuje strana Smer-SD, z ktorej Pellegrini odišiel. Tá už avizovala, že na post navrhne svojho podpredsedu Juraja Blanára.

Pellegrini skonštatoval, že na jeho funkciu je naviazaný aj pracovný pomer viacerých zamestnancov parlamentu. Aj preto sa podľa vlastných slov rozhodol pre svoj odchod ku koncu mesiaca. "Ja si myslím, že ešte dva týždne nominant Smeru-SD bez tejto funkcie prežije," povedal.

Podľa jeho slov ešte neuzavreli diskusiu, či sa bude o tento post uchádzať v prípadnej voľbe v pléne. Poukázal na to, že vzniknutá strana Hlas - sociálna demokracia má podporu verejnosti a tiež na to, že jeho 11 poslanci získali vo voľbách do parlamentu väčšinu hlasov pre stranu Smer-SD.

Dodal, že na schôdzi tiež oficiálne požiadajú o vytvorenie poslaneckého klubu. "Nerobíme si nádeje, že tento počin bude úspešný, pretože vládna koalícia a naši bývalí opoziční kolegovia sa mediálne vyjadrili jasne," skonštatoval.

Deklaroval, že aj v prípade, ak im vznik klubu neodsúhlasia, plánujú pracovať s plným nasadením. Poukázal aj na nevýhody toho, že poslanci nemajú klub. Napríklad stratu predsedníckych pozícií v kontrolných výboroch alebo to, že nemôžu navrhovať spolu s ďalšími doplnenie programu schôdze a podobne.

Pellegrini tiež ocenil prístup predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý sa podľa jeho slov snaží aj pri rokovaní vedenia parlamentu prizvať tiež predsedu opozičnej strany, ktorá nemá podpredsedu parlamentu. Šéf parlamentu mu podľa jeho slov prisľúbil aj vyriešenie priestorov, kde by mohli poslanci fungovať, a že ho bude pozývať aj na poslanecké grémium.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:50