StoryEditor

"Príliš tlačíme na pílu." Matovič tvrdí, že nedovolí, aby korona zložila k zemi kultúru a šport

14.09.2020, 14:26
Autor:
mahomahoTASRTASR
Podľa premiéra Igora Matoviča môže nastať pri niektorých opatreniach opačný efekt.

Premiér Igor Matovič pred dnešným rokovaním krízového štábu uviedol, že nedovolí, aby koronavírus zložil k zemi kultúru a šport. 

"Vždy som hájil opatrenia, s ktorými prichádzalo konzílium. Tentokrát mám však pocit, že tlačíme až príliš na pílu a efekt, ktorý očakávame, môže byť paradoxne opačný," vyjadril sa premiér na sociálnej sieti.

​Matovič tvrdí, že sa počas prvej vlny pandémie snažil vždy udržať logickú obhájiteľnosť opatrení.

"Považoval som to za absolútny predpoklad toho, aby ľudia chceli spolu s nami náš spoločný boj bojovať ... a výsledky hovoria samé za seba," poznamenal. 

Premiér dodal, že dnešné zasadnutie krízového štábu bude veľmi ťažké, ale verí vo víťazstvo zdravého rozumu.

Zmeny pri hromadných podujatiach

Krízový štáb bude dnes rokovať o opatreniach, ktoré navrhla pandemická komisia v piatok. Tie sa dotknú najmä konania športových a kultúrnych podujatí.

Od októbra by sa mali sprísniť podmienky pre organizovanie hromadných podujatí.

V exteriéri sa ich v zelených okresoch bude môcť zúčastniť najviac 200 ľudí, v interiéri 100.

V oranžových a červených okresoch budú môcť mať exteriérové podujatia 100 a interiérové 50 účastníkov. Takáto situácia má byť aj v hlavnom meste Bratislava. Účasť na svadbách sa má obmedziť na 30 ľudí.

Obmedzenia pri športových kempoch

Prísnejšie opatrenia budú platiť aj v prípade podmienok pre športové kempy. "Jeho účastníci budú musieť disponovať negatívnym testom nie starším ako 96 hodín, nesmú prejavovať príznaky respiračného ochorenia. Osoby v športovom kempe takisto budú musieť dodržiavať počas konania spoločnú izoláciu," oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí.

V súčasnosti platí na Slovensku zákaz usporiadať exteriérové akcie nad tisíc a interiérové nad 500 osôb, v prípade červených a oranžových okresov do 500 osôb v exteriéri alebo nad 250 osôb v interiéri.

Obmedzenia kritizujú športové kluby. Majiteľ futbalového klubu DAC Dunajská Streda Oskar Világi v rozhovore pre HN uviedol, že je presvedčený, že tieto opatrenia zničia domáci šport.

Poslanci poslali Mikasovi výzvu

Na prehodnotenie opatrení voči kultúrnym a športovým podujatiam vyzýva aj skupina koaličných poslancov Národnej rady za SaS a Za ľudí spolu s niekoľkými právnikmi.

Adresovali výzvu hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi. V liste upozorňujú na problematickosť a možnú protizákonnosť niektorých opatrení v Bratislavskom kraji a na ich neprimerané dosahy na niektoré skupiny obyvateľstva.

Za najväčší problém považujú plošnosť opatrení, a teda nemožnosť organizovať ani také kultúrne, športové a iné podujatia, ktoré by boli z epidemiologického hľadiska relatívne bezpečné. 

01 - Modified: 2024-05-20 05:54:06 - Feat.: - Title: Späť na flám: Čo v skutočnosti znamená zrušenie okrúhleho stola 02 - Modified: 2024-05-09 16:00:00 - Feat.: - Title: Vedci vytvorili vakcínu, ktorá môže chrániť pred budúcimi koronavírusmi 03 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 05 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. jún 2024 12:03