TASR
StoryEditor

Fico v dueli s Kolíkovou: Prijali ste "špiclovací" zákon, hrabete sa nám v bankových účtoch

12.09.2020, 12:48
Autor:
domadoma
Hosťami Sobotných dialógoch dnes boli ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Po ôsmich mesiacoch bol začiatkom septembra vynesený prekvapivý rozsudok v prípade súdu s Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

"Táto vražda bola hrubo politicky zneužitá proti mojej vláde," povedal dnes v Sobotných dialógoch predseda strany Smer-SD Robert Fico.

"Ak prokuratúra neuniesla dôkazné bremeno, nemôžeme v žiadnom prípade viniť súd za rozhodnutie," myslí si.

Odsúdil, že mená sudcov boli zverejnené a v médiách mal voči nim začať "lynč".

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) však situáciu vidí inak. Hovorí o možnej zmene pravidiel, aj v trestných prípadoch, kedy by bol zverejnený pomer hlasovania sudcov. 

Podľa Fica by však toto narúšalo imunitu sudcov. "Tajné hlasovanie je ako tajná voľba," povedal. 

Bolo to inak 

V prípade súdu s Kočnerom a Zsuzsovou rozsudok vyniesol trojčlenný senát. Jeho členmi boli okrem predsedníčky Ruženy Sabovej aj sudcovia Ivan Matel a Rastislav Stieranka. Kým Sabová mala podľa informácií Denníka N hlasovať proti oslobodeniu Kočnera a Zsuzsovej, zvyšní dvaja členovia senátu ju mali prehlasovať.

"Slovenskom beží, že je to 2:1. Predsedkyňa súdu však povedala, že táto informácia je nepravdivá," reagovala Kolíková.

Je podľa nej potrebné zaoberať sa únikmi informácií zverejnených médiami, ktoré sa v závere ukázali ako nepravdivé. 

Tri kategórie sudcov 

"Som presvedčený o tom, že novinári, ktorí zverejnili informácie, spáchali trestný čin," myslí si Fico.

Základným problémom v justícii podľa neho nie sú kontrolné mechanizmy sudcov. 

"Dnes mám tri kategórie sudcov, tie, ktoré sú v mene kariéry odhodlaní urobiť čokoľvek, obrovskú kategóriu, ktorá sa jednoducho bojí a potom je tretia kategória, ktorá je veľmi malá, sudcov, ktorí rozhodujú podľa vlastného svedomia," myslí si Fico. 

"My dnes nevieme garantovať ľuďom základné právo na spravodlivý súdny proces," tvrdí. Je to podľa neho dôsledkom strachu a neochoty sudcov rozhodovať nestranne, dodal.

Voči sudcovi bude môcť podľa chystanej novely ústavy vzniesť obvinenie len prokurátor špeciálnej prokuratúry, povedala Kolíková. Zároveň uviedla, že v novele ústavy, ktorá je teraz v legislatívnom procese, zostane imunita sudcov.

"Bude z nej ale zrejmé, že keď sa jedná o trestný čin sudcu alebo o disciplinárne konanie, v tomto ho nebude chrániť," skonštatovala ministerka.

Problematická novela

Fico vypichol viacero zmien, ktoré prijala súčasná vláda, ktoré považuje za problematické. "Prijali ste špiclovací zákon, hrabete sa nám v bankových účtoch," reagoval Fico na navrhnutú novelu telekomunikačného zákona, ktorý už druhýkrát vetovala prezidentka Zuzana Čaputová.

"Vidíme tam toľko prešľapov, my využijeme naše právo obrátiť sa na Ústavný súd," dodal.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 18:27