web stránka univerzity
StoryEditor

Vysoké školy sú na nový akademický rok pripravené, tvrdia rektori

09.09.2020, 19:19
Autor:
TASRTASR
Univerzity sú pripravené uskutočniť výučbu prezenčnou metódou, ktorá v prípade potreby plynulo prejde do online prostredia.

Členovia Slovenskej rektorskej konferencie deklarujú pripravenosť slovenských vysokých škôl a univerzít na nový akademický rok 2020/2021, ako aj dodržiavanie hygienických a bezpečnostných opatrení v záujme ochrany študentov a zamestnancov.

V stredu počas zasadnutia SRK na Akadémii Policajného zboru v Bratislave to uviedlo 26 rektorov vysokých škôl a univerzít, informovala o tom referentka pre komunikáciu s médiami SRK Ľubica Benková.

Napriek zložitým podmienkam sú vysoké školy organizačne pripravené aj na príchod zahraničných študentov.

Členovia SRK uviedli, že univerzity sú pripravené uskutočniť výučbu prezenčnou metódou, ktorá v prípade potreby plynulo prejde do online prostredia, alebo, ako už deklarovali na začiatku akademického roka, využijú kombinovanú metódu prezenčnej a dištančnej výučby v závislosti od charakteru štúdia.

Zasadnutia sa zúčastnil aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) a predseda výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo (SAAVŠ) Robert Redhammer.

Rektori uvítali informáciu ministra školstva, že na základe výsledkov rokovaní s ministerstvom financií budú prostriedky na kompenzáciu výdavkov univerzít na nákup dezinfekčných prostriedkov a osobných ochranných pracovných pomôcok, v súvislosti so zaistením bezpečnosti a ochrany zdravia študentov a zamestnancov, poskytnuté vysokým školám v priebehu nasledujúcich týždňov.

V ďalšom bode programu sa SRK zaoberala návrhom metodiky vyhodnocovania akreditačných štandardov a postupmi jej aplikácie v podmienkach jednotlivých univerzít a vysokých škôl. Redhammer prezentoval zámery agentúry a diskutoval s rektormi o predloženom návrhu.

Informoval, že v štádiu prípravy sú ešte ďalšie materiály upravujúce podmienky akreditačného procesu. "Navrhovaná metodika rešpektuje princípy autonómie akademického prostredia, transparentnosti, integrity, kompetentnosti a rôznorodosti," uviedol prezident SRK Rudolf Kropil v diskusii so zástupcami SAAVŠ.

Dodal, že "zmeny v hodnotení vysokých škôl si vyžadujú aktívny prístup, odvahu, spoluprácu a ochotu zmeniť súčasný stav."

01 - Modified: 2024-03-26 10:52:35 - Feat.: - Title: Študentov čaká rapídne navýšenie štipendií: Môžeš získať takmer 17 000 eur. Ktorých odborov sa to týka? 02 - Modified: 2024-03-13 10:12:43 - Feat.: - Title: Bieda našich vysokých škôl: Výber nahradil nábor. Čo zvažujú mladí? Prevláda pragmatizmus (+grafy) 03 - Modified: 2024-03-08 15:02:58 - Feat.: - Title: V Grécku protestovalo 13-tisíc nespokojných študentov, polícia použila slzotvorný plyn 04 - Modified: 2024-01-16 14:35:35 - Feat.: - Title: Väčšina vysokých škôl odmietla, aby ich hodnotili študenti a firmy. V hre sú stovky miliónov eur 05 - Modified: 2024-01-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Príde po ôsmej vlne covidu deviata? Vírus po premorení dostanete o pár mesiacov opäť, hovorí pre HN virológ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:24