StoryEditor

Z klientelizmu je podozrivý ďalší sociálny podnik

21.08.2008, 16:43
Autor:
SITASITA

Ďalší sociálny podnik je podozrivý zo straníckeho klientelizmu. Tvrdí to Aliancia Fair-Play, podľa ktorej Spišsko-gemerský sociálny podnik z Rožňavy prepojený na Smer-SD od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR získal desiatky miliónov korún.

"Aj predstavitelia Spišsko-gemerského sociálneho podniku z Rožňavy, ktorý získal 18. júna tohto roku od ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny podporu takmer 99 miliónov korún (viac ako 3,286 mil. €), sú prepojení na vládnu stranu Smer-SD. Ide už o piaty sociálny podnik s preukázaným prepojením na túto vládnu stranu. Všetky spolu získali od ministerstva Viery Tomanovej takmer pol miliardy korún (takmer 16,6 mil. €)," uviedla pre agentúru SITA riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk. Podľa jej informácií je riaditeľom tejto neziskovej organizácie Jaroslav Chanas, syn starostu Gemerskej Polomy Jána Chanasa za stranu Smer-SD.

Wienk celú kauzu ilustruje informáciami, ktoré uverejnili slovenské médiá. Jeden zo zakladateľov sociálneho podniku Jozef Sarvaš je podľa internetovej stránky www.hnonline.sk členom okresnej organizácie strany Smer a blízkym priateľom poslanca parlamentu za túto stranu Jána Babiča. "Ďalšia poslankyňa parlamentu za Smer-SD Lea Grečková dokonca priznala, že aktívne pracovala na konkrétnom projekte Spišsko-gemerského sociálneho podniku práve so spomínaným Babičom. Babič má byť podľa denníka Korzár aj jej blízkym spolupracovníkom," informovala Wienk. Poslankyňa spoluprácu priznala v januári 2008 po havárii pri ceste do Gemerskej Polomy, kde mala navštíviť riaditeľa podniku Jaroslava Chanasa. Vtedy údajne povedala, že si stojí za tým, že šla na pracovné stretnutie do Gemerskej Polomy za riaditeľom sociálneho podniku. Grečková sa vyjadrila, že s Babičom vtedy už rok pracovala na projekte sociálneho podniku. "Nik o podniku nepočul možno práve preto, lebo sa ma nik naň nepýtal. Európska komisia schválila naň peniaze už v októbri. Ten podnik reálne existuje, len sa čaká na schvaľovacie procesy. Predsa len, peniaze z EÚ sú prísne sledované," cituje Wienk poslankyňu Grečkovú. V januári 2008 poslankyňa uviedla, že projekt bude financovaný Európskou úniou s podporou ministerstva práce a dodala, že zo stretnutia v Gemerskej Polome mala ísť priamo do Bratislavy na stretnutie s ministerkou Tomanovou. "Projekt získal podporu 18. júna 2008," informovala Wienk. Ako dodala, ministerka Viera Tomanová pritom na tlačovej besede k projektom sociálnych podnikov tvrdila, že projekty schvaľujú odborníci a ona nevie, kto za nimi stojí.

"Otázniky z možného prepojenia ďalších sociálnych podnikov z Prešovského samosprávneho kraja na stranu Smer- SD vyvolávajú vyjadrenia poslankyne parlamentu Jany Vaľovej pre Podvihorlatské noviny z 25. februára 2008," informovala riaditeľka Aliancie. Novinám Vaľová povedala, že požiadala premiéra o výjazdové zasadnutie vlády v Humennom a potvrdila, že podklady na zasadnutie pripravuje samosprávny kraj, kde je Vaľová poslankyňou. "Ďalej povedala, že by chceli vo vláde presadiť sociálne podniky," uviedla Wienk. Podľa nej poslankyňa Vaľová v rozhovore 26. novembra 2007 pre Podvihorlatské noviny spomínala realizáciu sociálnych podnikov na Spiši a Hornom Zemplíne.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 20:49