Právny zástupca poškodených Daniel Lipšic v kruhu novinárov po verdikte.TASR
StoryEditor

Novinári šli niekedy až na hranu prípustného

08.09.2020, 00:00
Spočiatku som pod vplyvom emócií zabudla na prezumpciu neviny, hovorí o vypätých mesiacoch po Kuciakovej vražde bývalá novinárka a šéfka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Čo hovoríte na rozsudok najsledovanejšieho justičného prípadu?
Som ľudsky smutná. Výsledkom je, že „malé ryby“ sú vo väzení, no stále nemáme objednávateľov. Je mi najmä ľúto rodičov a blízkych Jána a Martiny. Podľa mňa pri hľadaní spravodlivosti urobili chyby všetci: polícia - rýchlym rozpustením vyšetrovacieho tímu, prokuratúra, keď nepriniesla na súd dôkazy a obžalobu, aby presvedčila sudcov, a aj my novinári a aktivisti. My preto, lebo sme nemali potrebný odstup a verejnosť vnímala odsúdenie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej ako jasnú vec. 

A pokiaľ ide o rozsudok z pohľadu sudcov?
Počkám si na písomné odôvodnenie. Ale z toho, čo som počula pri čítaní rozsudku, mňa osobne niektoré dôvody, prečo súd neakceptoval dôkazy, nepresvedčili. Napríklad – že nemožno ako dôkaz proti obvineným použiť ich šifrovanú komunikáciu z Threemy, išlo o emotikony lebky a peňazí. Ak by si toto osvojili všetky súdy, padli by viaceré korupčné prípady. Lebo páchatelia sa často telefonicky bavia o úplatkoch v inotajoch alebo šifrovane. 

Ako hodnotíte fakt, že na verejnosť prenikajú konkrétne mená sudcov a ich hlasovanie?
Je to na disciplinárne stíhanie toho z nich, kto informácie vyniesol novinárom. Ak je zásada, že hlasovanie má byť tajné, tak ju mali dodržať. 


V našej praxi platí tzv. votum separatum – mala by prevažovať zásada tajnosti sudcovských porád a nenarušovania autority rozhodnutí ich odlišnými pohľadmi, alebo nie?
Dávnejšie platilo, že súčasťou rozhodnutia súdov bol aj pomer hlasov. Či bolo prijaté 3:0 alebo 2:1. Ak to bol druhý prípad, zdôvodnenie odlišného hlasovania bolo súčasťou rozsudku ako tzv. votum separatum. Myslím si, že keď Najvyšší súd viedol Štefan Harabin, trestnoprávne kolégium prijalo výklad, podľa ktorého je to v rozpore s trestným zákonom, keďže hlasovanie má byť tajné. Odvtedy máme tento právny stav. Či to meniť, je otázka. Vidíme, aký lynč sa na sociálnych sieťach rozpútal voči dvom sudcom, ktorí mali hlasovať za oslobodenie. Na druhej strane by bolo pre ďalšie pokračovanie proce...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:09