Lucia ŽitňanskáTASR
StoryEditor

Najvyšší súd vyhovel dovolaniu exministerky Žitňanskej v prípade Salmanovcov

07.09.2020, 11:21
Autor:
TASRTASR
Vecou sa bude opätovne zaoberať Špecializovaný trestný súd v Pezinku

Päťčlenný senát Najvyššieho súdu vyhovel mimoriadnemu dovolaniu exministerky spravodlivosti Lucii Žitňanskej v prípade oslobodzujúcich rozsudkov nad podnikateľmi Alexandrom a Sergejom Salmanovcami.

Vecou sa bude opätovne zaoberať Špecializovaný trestný súd v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica. Dovolanie podala Žitňanská v roku 2017.

Najvyšší súd zrušil prvostupňový rozsudok ŠTS a následne aj právoplatný verdikt Najvyššieho súdu a prikázal súdu nižšieho stupňa, aby v úplatkárskej kauze, v ktorej bol odsúdený bývalý riaditeľ Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušan Klvaňa, nanovo rozhodol.

Súdy sa podľa dovolacieho senátu nedostatočne vysporiadali so svedeckými výpoveďami.

Obhajca hovorí o "veľmi nebezpečnej pôde"

Najvyšší súd je za to, aby sa výpovede svedkov nanovo prehodnotili a doplnili. Poukázal aj na to, že Salmanovci boli oslobodení v júli 2015 a až v auguste bolo podmienečne zastavené stíhanie exriaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z.

Súd tiež upozornil, že v tejto úplatkárskej kauze bol odsúdený exriaditeľ Klvaňa. Proti pondelkovému rozsudku nie je možné podať žiadny opravný prostriedok.

Podľa obhajcu Viktora Križiaka sa Najvyšší súd "pustil na veľmi nebezpečnú pôdu" a rozhodnutím boli porušené práva jeho klientov.

Zo štatistík vyplýva, že 98 percentám mimoriadnych dovolaní Najvyšší súd nevyhovie. Obracia sa na Ústavný súd v Košiciach s ústavnou sťažnosťou, najmä čo sa týka zaujatosti členov senátu.

Súd ich oslobodil

Najvyšší súd pôvodne v novembri 2016 oslobodil podnikateľov v prípade podplácania exriaditeľa Klvaňu. Podnikatelia si podľa obžaloby prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry v apríli a máji 2010 zabezpečili neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov DPH vo výške 443-tisíc eur.

Za desaťpercentnú províziu mal vyplatenie zabezpečiť práve Klvaňa. Úplatok mal exriaditeľ prevziať osobne. Z titulu svojej funkcie mal zabezpečiť bezproblémové vyplatenie nadmerných odpočtov a zároveň včas poskytovať služobné informácie o dožiadaniach z iných daňových úradov a polície.

Za vinných boli uznaní v inom prípade

Bývalého riaditeľa však Najvyšší súd v decembri 2015 odsúdil na sedemročný trest odňatia slobody práve za úplatky od ruských podnikateľov. Najvyšší súd uznal Salmanovcov za vinných v inom prípade, a to z podplácania Márie Z.

Podľa obžaloby podnikatelia Márii Z. sľúbili za vybavenie bezproblémového vrátenia DPH rovnako desať percent z uplatnených odpočtov. Mária Z. dostala úplatok 40-tisíc eur v hotovosti.

Sergeja odsúdili v tomto prípade na sedem rokov a jeho syna Alexandra na šesťročný trest odňatia slobody. Alexandra z výkonu trestu odňatia slobody podmienečne prepustili v roku 2017 a jeho otca v roku 2018.

01 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta 02 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 03 - Modified: 2024-04-04 16:13:26 - Feat.: - Title: Vyhrážajú sa sudcom, ide im len o pomstu, reaguje poslanec PS na Fica 04 - Modified: 2024-04-04 14:15:05 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné 05 - Modified: 2024-03-31 08:00:01 - Feat.: - Title: Návrhom Kádára na povolenie obnovy konania sa musí opätovne zaoberať ŠTS, odpykáva si 25 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:47