StoryEditor

Hygienici zverejnili podrobnosti k rekordnému počtu nakazených koronavírusom

05.09.2020, 13:19
Autor:
TASRTASR
Úrad verejného zdravotníctva vyšší počet prípadov COVID-19 predpokladal, očakáva ho aj v ďalšom období.

Vysoký počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa vzhľadom na vysoký počet vykonaných testov predpokladal.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje, že vyššie čísla nakazených nebudú nezvyčajné aj v ďalšom období. Informoval o tom Marek Eliáš z komunikačného referátu Úradu.

"S návratom detí do škôl a škôlok po prázdninách a návratom dospelých do zamestnania po dovolenkách sa prirodzene zvyšuje mobilita ľudí. Tým rastie aj riziko šírenia ochorenia COVID-19, s tým súvisí vyšší počet indikácií na testovanie aj počet kontaktov pozitívne testovaných osôb," vysvetľujú hygienici.

Testujú sa aj suspektné osoby, ľudia vracajúci sa z rizikových krajín a ďalšie osoby.

Najviac prípadov je z Bratislavy

V piatok na Slovensku pribudlo 226 s potvrdeným ochorením COVID-19.

Početnejší výskyt prípadov zaznamenali regionálne úrady verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave, Nitre a Dolnom Kubíne.

Dolný Kubín

V pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Dolnom Kubíne sú všetky potvrdené prípady ochorenia COVID-19 v okrese Tvrdošín dohľadané kontakty z identifikovaného a podchyteného ohniska nákazy.

Dohľadávanie kontaktov naďalej intenzívne pokračuje. Nariaďuje sa im izolácia a zabezpečuje testovanie.

RÚVZ nateraz vydal pre okresy Trstená a Tvrdošín odporúčanie obmedziť sociálne kontakty a vydanie zákazu návštev v nemocnici.

Nitra

Aj v prípadoch v pôsobnosti RÚVZ v Nitre ide predovšetkým o aktívne dohľadané kontakty.

"RÚVZ epidemiologickú situáciu v Nitrianskom okrese pozorne sleduje, jej vývoj hodnotí na dennej báze a v závislosti od toho prehodnocuje prijatie potrebných protiepidemických opatrení na lokálnej úrovni," informujú hygienici.

Rúška, odstup, ruky

ÚVZ apeluje na ľudí, aby mali v čase pretrvávajúcej pandémie stále na pamäti dôležitosť dodržiavania základnej a veľmi účinnej prevencie. Dbať treba na nosenie rúšok, dodržiavanie dostatočného sociálneho odstupu a pravidelné umývanie, respektíve dezinfekciu rúk.

"Vďaka týmto trom zásadám významne bránime nielen šíreniu ochorenia COVID-19, ale aj šíreniu mnohých ďalších infekčných ochorení vrátane chrípky, ktorej sezóna sa blíži," zdôrazňuje úrad.

Vyhýbať sa miestam s vyššou koncentráciou ľudí je dôležité aj v exteriéri. "Pokiaľ to nie je možné, v záujme účinnej prevencie odporúčame aj vonku nasadiť si na takýchto miestach rúško a zdržiavať sa tam len na nevyhnutný čas," radia hygienici. Okrem oficiálnej stránky ÚVZ odporúčajú sledovať aj webstránky miestne príslušných RÚVZ.

01 - Modified: 2024-03-14 21:21:40 - Feat.: - Title: FOTO Máš tieto produkty doma? Úrad verejného zdravotníctva pred nimi varuje, okamžite ich vyhoď 02 - Modified: 2024-03-10 16:46:49 - Feat.: - Title: Úrad verejného zdravotníctva odporúča očkovanie proti kliešťovej encefalitíde pred začiatkom jari 03 - Modified: 2024-02-14 13:15:58 - Feat.: - Title: Koalícia víta odchod Mikasa, opozícia za tým vidí politické rozhodnutie. Bezprecedentné čistky, reaguje KDH 04 - Modified: 2024-02-14 11:53:06 - Feat.: - Title: Mikas zobral rozhodnutie o svojom odvolaní na vedomie. Novej šéfke hygienikov Červeňovej drží palce 05 - Modified: 2024-02-14 09:35:44 - Feat.: - Title: Dolinková si vybrala náhradu za Mikasa, novou šéfkou hygienikov bude Tatiana Červeňová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:54