StoryEditor

Čaputová s Kollárom a Matovičom riešila aj rozsudok. Nie sme mafiánsky štát, tvrdí

04.09.2020, 09:50
Autor:
klklTASRTASR
Jednou z hlavných tém stretnutia bol aj včerajší rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala premiéra Igora Matoviča a predsedu parlamentu Borisa Kollára na spoločné pracovné raňajky. Ich hlavnými témami bola aktuálna politická a spoločenská situácia.

"Predmetom nášho rozhovoru boli všetky dôležité aktuálne témy," uviedla prezidentka. Najvyšší ústavní činitelia hovorili aj o súčasnej epidemiologickej situácii na Slovensku v súvislosti s novým koronavírusom i o dopadoch pandémie na ekonomiku.

"Hovorili sme tiež o plánovanom fonde obnovy. Informovala som sa u premiéra, v akom štádiu príprav je tento plán, kedy ho môže verejnosť pripomienkovať," uviedla hlava štátu. Predseda vlády ju ubezpečil, že prípravy sú v plnom prúde a onedlho bude plán predstavený verejnosti.

Čaputová víta konštruktívnu debatu so šéfom parlamentu i premiérom a verí, že ich spoločné stretnutia budú pokračovať.

Jednou z hlavných tém bol aj včerajší rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka, kde súd oslobodil Mariana Kočner a Alenu Zsuzsovú, obžalovaných z objednávky vraždy.

"Zhodli sme sa, že možno to rozhodnutie bolo iné, ako ľudia a my sami sme očakávali. rozhodnutie je samozrejme hodné rešpektu," vyhlásila po stretnutí prezidentka. 

Premiér Matovič to však vidí inak. "Ja som sa aj po tej noci nezbavil zlého pocitu, že spravodlivosť si dala pauzu. Hovorí sa, že politici, by mali rešpektovať rozhodnutie súdu. Ja poviem, že ho beriem na vedomie, nedokážem zo seba dostať, že by som ho rešpektoval," povedal premiér. 

Prezidentka odpovedala aj na otázku týkajúcu sa článku v nemeckom Die Welt, ktoré označilo Slovensko za mafiánsky štát. 

"Ja sa s takýmto označením nestotožňujem. Faktom je, že čelíme odhaleniam o korupcii na vysokých miestach vrátane justície, je dobré že čelíme takýmto odhaleniam," povedala prezidentka s dôrazom na to, že sa korupcia vyšetruje. 

Podľa nej to však neznamená, že v krajine nie sú problémy. "Sme krajina, kde sa občas objavia mafiánske praktiky, ale nie sme mafiánskym štátom," uzavrela. V podobnom duchu sa vyjadril aj premiér Matovič.

01 - Modified: 2024-03-20 12:08:10 - Feat.: - Title: Prezidentka vystúpi pred prvým kolom s mimoriadnym príhovorom v RTVS 02 - Modified: 2024-03-07 10:06:09 - Feat.: - Title: Čaputová hovorila o útokoch na ženy vo verejnom živote. Potrebujeme nájsť riešenia, tvrdí Nicholsonová 03 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 04 - Modified: 2024-02-16 15:27:13 - Feat.: - Title: Smrť Alexeja Navaľného je tragicky predvídateľný výsledok, tvrdí Čaputová 05 - Modified: 2024-02-12 19:24:27 - Feat.: - Title: Fico vyzýva Čaputovú na návrh dlhšej premlčacej doby pri iných trestných činoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:38