StoryEditor

Politici reagujú na rozsudok: Hľadanie spravodlivosti nekončí. Prokuratúra je zrelá na reformu

03.09.2020, 11:33
Autor:
klkl
Prečítajte si reakcie politikov na rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka.

Zuzana Čaputová, prezidentka:  Verdikt súdu ma šokoval a potrebujem porozumieť jeho odôvodneniu. Rešpektujem ho, ale očakávam, že hľadanie spravodlivosti sa nekončí a bude pokračovať na Najvyššom súde. Myslím na rodičov Jána a Martiny a prajem im veľa síl v tejto ťažkej chvíli. Oni, aj my všetci si zaslúžime vidieť vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí si vraždu ich detí objednali a sprostredkovali.

Igor Matovič, premiér, OĽaNO: Vyzerá, že nateraz sa evidentní strojcovia vraždy chcú spravodlivosti vyšmyknúť z pazúrov ... verme, že spravodlivosť si ich oboch počká.

Veronika Remišová, podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, Za ľudí: Rozsudok nad Kočnerom v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej znamená aj to, že boj o spravodlivosť na Slovensku pokračuje.

Rozhodnutím súdu v kauze Mariána Kočnera a jeho spoločníkov v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa na Slovensku otvára ďalšia etapa boja za spravodlivosť. Rozsudok súdu nie je definitívny. Na druhej strane, v prostredí nedôvery občanov voči polícií, prokuratúre a súdom na Slovensku tento rozsudok zvyšuje pochybnosti o silnej spravodlivosti.

Richard Sulík, podpredseda vlády a minister hospodárstva, SaS: Slovenská prokuratúra je zrelá na veľkú reformu. Rodičia Jána a Martiny, myslím na vás.

Gábor Grendel, podpredseda parlamentu, OĽaNO: Oslobodenie Kočnera a Zsuzsovej nie je koniec príbehu. Ak obžaloba presvedčila predsedníčku senátu, ktorú však zvyšní dvaja sudcovia prehlasovali, stále vidím nádej, že odvolací súd postihne aj objednávateľov. Tí nesú najväčšiu vinu na smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Juraj Šeliga, podpredseda parlamentu, Za ľudí: Napriek tomu, že som právnik, nebudem klamať, dnešné rozhodnutie špecializovaného súdu v Pezinku vo veci vraždy Jána a Martiny mnou otriaslo. Nespochybňujem senát ani súd, rešpektujem rozhodnutie prvostupňového súdu. Ale nebudem klamať, lomcuje mnou hnev a cítim veľký smútok. Čakali sme, že budeme vedieť, kto je vinný za objednávku vraždy Jána a Martiny. Dvoch nevinných ľudí, ktorí neurobil nič zlé.

Útechou mi je to, že ide o prvostupňové rozhodnutie, voči ktorému sa prokurátori určite odvolajú. Posledné slovo bude mať Najvyšší súd Slovenskej republiky. Útechou mi je, že Kočner zostáva vo väzbe.

Alojz Baránik, podpredseda ústavnoprávneho výboru NR SR, SaS: Fraška o Slovensku ako právnom štáte dostala vizitku. Prokuratúra a polícia, ktoré desaťročia pracujú pre nie Slovensko, ale pre štátomafiu, urobila, čo vie najlepšie: nedodala výsledky!

Ondrej Dostál, SaS: Len zriedka leží na pleciach jednotlivcov taká váha zodpovednosti za obnovu dôvery verejnosti v spravodlivosť, ako bude teraz ležať na pleciach sudcov odvolacieho senátu Najvyššieho súdu, ktorí budú rozhodovať o odvolaní prokuratúry proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu o oslobodení Kočnera a Zsuzsovej.

Peter Pellegrini, Hlas: Tento ohavný skutok sa polícii podarilo objasniť. Ak je prokuratúra presvedčená, že podala dostatočné dôkazy o dvojici obžalovaných, ktorých dnes súd oslobodil, slovenský právny poriadok im dáva možnosti, ako môžu svoj právny názor obhájiť. 

01 - Modified: 2020-07-23 16:09:20 - Feat.: 0 - Title: Proces v kauze vraždy Kuciaka sa blíži ku koncu. Prokurátor navrhuje všetkým 25 rokov väzenia 02 - Modified: 2020-07-23 16:37:27 - Feat.: 0 - Title: Kvasnica v záverečnej reči: Neexistujú pochybnosti, že si Kočner objednal vraždu Kuciaka 03 - Modified: 2020-07-31 19:34:06 - Feat.: 0 - Title: Kočnera a spol. odsúdia za vraždu Kuciaka, očakáva prokurátor 04 - Modified: 2020-09-03 07:32:33 - Feat.: 0 - Title: Bývalá prokurátorka Mišíková o megaprocese v prípade Kuciak: V praxi je neštandardné uložiť vyšší trest 05 - Modified: 2020-09-03 11:59:41 - Feat.: 0 - Title: Kauza Kuciak: Súd oslobodil Kočnera a Zsuzsovú, prokurátor sa odvolal na Najvyšší súd
01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-12 18:17:18 - Feat.: - Title: Český štátny zástupca sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo 05 - Modified: 2024-02-24 12:56:53 - Feat.: - Title: Premiér verí, že polícia vyšetrí všetky varianty pri vražde novinára. Opozícia ju zneužíva, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:07