TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

V parlamente odsúdili "neprimeraný a hrubý" zásah proti Slovákovi v Belgicku

02.09.2020, 18:42
Autor:
TASRTASR
Parlament vyjadril protest proti neodôvodnenému naťahovaniu vyšetrovania a zatajovaniu dôkazových materiálov.

Národná rada (NR) SR vyjadrila ľútosť a znepokojenie nad smrťou občana SR Jozefa Chovanca v Belgicku na letisku Charleroi vo februári 2018.

Zároveň odsúdila neprimeraný zákrok belgických orgánov a zaviazala vládu požadovať riadne vyšetrenie udalosti, ako aj vyvodenie zodpovednosti.

​Rodine a blízkym zosnulého vyjadrilo plénum úprimnú sústrasť. Parlament tak urobil prijatím uznesenia k úmrtiu Jozefa Chovanca a zásahu belgických bezpečnostných zložiek na svojom stredajšom mimoriadnom rokovaní.

Využitie všetkých prostriedkov 

Parlament zároveň vyjadril protest proti neodôvodnenému naťahovaniu vyšetrovania a zatajovaniu dôkazových materiálov.

Do pléna ho predložili šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a podpredsedovia Juraj Šeliga (Za ľudí), Milan Laurenčík (SaS), Gábor Grendel (OĽANO) a Peter Pellegrini (nezaradený).

"NR SR odsudzuje neprimeraný a hrubý postup bezpečnostných zložiek Belgického kráľovstva pri zadržaní a zákroku voči pánovi Chovancovi," píše sa v uznesení.

Zaviazali tiež vládu SR, aby s využitím všetkých diplomatických a právnych prostriedkov intervenovala u vlády Belgického kráľovstva za účelom riadneho vyšetrovania a vyvodenia trestnoprávnej a disciplinárnej zodpovednosti vo vzťahu k zákroku belgických bezpečnostných zložiek.

"Špeciálne s ohľadom na primeranosť ako aj jeho intenzitu a extrémistické prejavy jednej zo zasahujúcich príslušníčok belgickej polície, ktorá sa na zákroku podieľala," priblížilo vedenie parlamentu.

Vláda má tiež požiadať o informácie z vyšetrovania zákroku a postupu bezpečnostných zložiek a informovať NR SR.

Parlament zároveň vyjadril protest proti neodôvodnenému naťahovaniu vyšetrovania a zatajovaniu dôkazových materiálov.

"Vyzýva na vyvodenie politickej zodpovednosti voči tým, ktorí sa na týchto nezákonných aktoch podieľali," hovorí uznesenie.

Čaká sa na vysvetlenie 

Európsky parlament vyzvala NR SR, aby vzhľadom na policajnú brutalitu spojenú s použitím extrémistických a xenofóbnych prejavov vyjadril svoj politický postoj k prípadu, monitoroval jeho vývoj a dohliadol na spravodlivé a urýchlené vyšetrenie.

Belgické kráľovstvo má tiež podať vysvetlenie, ako sú chránené ľudské práva a zachovávaná prezumpcia neviny, ak sa slovenskému občanovi namiesto pomoci dostalo neľudského zachádzania.

Rovnako vyzýva k systematickejšiemu zápasu proti prejavom fašizmu v belgickej polícii aj proti národnostným a etnickým predsudkom voči občanom strednej a východnej Európy.

Žiada tiež, aby sa komisár Európskej komisie pre spravodlivosť Didier Reynders zaoberal prípadom "neľudského zaobchádzania s občanom SR, a teda aj EÚ".

Slovák Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene.

Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne.

Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca po dobu 16 minút.

01 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 02 - Modified: 2024-04-18 15:45:32 - Feat.: - Title: Novela Zákonníka práce má zmeniť povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu 03 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 04 - Modified: 2024-03-27 13:06:33 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci žiadajú Európsku komisiu o spravodlivé vyriešenie smrti Jozefa Chovanca 05 - Modified: 2024-03-25 15:13:46 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie smrti slovenského občana Chovanca nemôže odísť do stratena, tvrdí KDH
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:48