TASR/Martin Baumann
StoryEditor

"Nie ste na dedinskej zábave." Kollár vykázal kotlebovcov z rokovacej sály, nemali rúška

02.09.2020, 13:27
Autor:
TASRTASR
Poslanci sa na schôdzi venujú zákonom, ktoré vetovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Predseda Národnej rady Boris Kollár otvoril mimoriadnu schôdzu parlamentu. Na začiatku šéf parlamentu upozornil niektorých poslancov, ktorí si odmietli nasadiť rúška a vykázal ich zo sály.

"Kto má odvahu, dajte dole rúška!" ozývalo sa rokovacou sálou. Kollár následne prerušil schôdzu a zvolal rokovanie poslaneckého grémia.

"Nie ste na dedinskej zábave, správajte sa ako poslanci," napomenul Kollár poslancov, ktorí sa začali v pléne prekrikovať po tom, ako ich upozornil, že si majú nasadiť rúška.

Dodal, že keď to zvládnu deti v škole, mali by aj oni. Zdôraznil, že majú ísť celému národu príkladom.

Medzi poslancami, ktorých upozornil, boli Andrej Medvecký, Milan Mazurek, Miroslav Urban, Peter Krupa (všetci ĽSNS), Štefan Kuffa a Tomáš Taraba (obaja nezaradení).

Po rokovaní grémia Kollár oznámil, že z pléna budú vykázaní poslanci ĽSNS Krupa, Mazurek a Medvecký.

Na programe sú vetované zákony

Poslanci sa na schôdzi majú venovať zákonom, ktoré vetovala prezidentka Zuzana Čaputová. Zákonodarcovia by sa mali venovať novele zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora.

Hlava štátu avizovala, že ak parlament prelomí jej veto, chce sa obrátiť na Ústavný súd.

Okrem toho čakajú plénum dva návrhy uznesenia k úmrtiu občana Slovenska Jozefa Chovanca v Belgicku. V úvode schôdze si ho uctili minútou ticha.

Zmeny pri voľbe generálneho prokurátora

Novela navrhuje zmeny v podmienkach výberu a odvolania generálneho i špeciálneho prokurátora. O funkciu šéfa Generálnej prokuratúry by sa mohli podľa úpravy uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi.

Rozšíriť by sa mohol okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú. Špeciálnym prokurátorom by sa už nemusel stať len prokurátor GP.

Okrem toho čaká poslancov rovnako vetovaná novela zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

Úradu verejného zdravotníctva mala úprava umožniť získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v "červených" krajinách.

Druhou vetovanou je novela zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím. Upravuje spôsob a dôvody odvolávania osôb z týchto funkcií.

Dva návrhy uznesenia k úmrtiu slovenského občana v Belgicku predložili do parlamentu opoziční poslanci zo Smeru-SD, a tiež vedenie Národnej rady vrátane jej predsedu a podpredsedov. Kollár už avizoval zlúčenú diskusiu k návrhom.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:32