TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Vo veci úmrtia Chovanca naliehame na belgické orgány. Už nie je priestor pre väčší tlak, tvrdí Korčok

31.08.2020, 16:20
Autor:
domadoma
Slovák Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi.

Národná rada predkladá návrh uznesenia k úmrtiu Jozefa Chovanca v Belgicku, vyjadruje ľútosť a znepokojenie nad smrťou Slováka v roku 2018 a odsudzuje hrubý a neprimeraný postup polície, informoval o tom dnes predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).

Žiada Vládu SR, aby intervenovala u vlády v Belgicku, aby bol prípad prešetrený. Žiada tiež, aby vláda požiadala Belgicko o správu o vyšetrovaní incidentu a okamžite o jej obsahu informovala NR SR. 

"Keď v Amerike zomrel Afroameričan, vznikla obrovská vlna protestov. Keď zomrel Slovák, nestalo sa nič," povedal Kollár. Keby sa to stalo menšine, bolo by všetko ináč, myslí si Kollár. 

"Zábery ukazujú fatálne zlyhanie predstaviteľov mocenských zložiek. Tieto trestné činy musia byť vyšetrené. Slovenská diplomacia koná od prvého momentu," povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

"Nebudem z toho robiť šou, tá rodina si to nezaslúži," reagoval Korčok na otázku, prečo nebol vo veci predvolaný belgický veľvyslanec. 

​Podľa Korčoka je v danej situácii potrebné spraviť tri kroky. V prvom rade tlmočenie jasného postoja celej SR. "Urobili sme tak okamžite," povedal Korčok. 

Úlohou diplomacie je tiež podľa neho zúčastňovať sa všetkých rokovaní týkajúcich sa prípadu priamo v Bruseli. "Tam jednoznačne demonštrujeme to, akú vážnosť dáva SR na vyšetrenie."

Takisto je potrebné využiť všetky možnosti na to, aby belgické orgány konali. "Doba na vyšetrovanie je príliš dlhá, ubehli viac ako dva roky. My tlačíme, intervenujeme, ale konať musia belgické orgány. Už nie je priestor pre väčší diplomatický tlak," dodal Korčok.

Slovák Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene.

Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne.

Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca po dobu 16 minút.

01 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-10 15:33:02 - Feat.: - Title: Migaľ z Hlasu v HNtelevízii: Kampaň bola na hrane z oboch strán, Korčokova prehra priniesla džihád
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:17