TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Odborníci prijali nové opatrenia proti koronavírusu. Dotknú sa športových podujatí aj škôl

27.08.2020, 20:03
Autor:
TASRTASR
Opatrenia sa týkajú hromadných podujatí či nosenia rúšok v školách.

Hromadné podujatia nad tisíc ľudí, vrátane športových podujatí a interiérové podujatia nad 500 ľudí budú zakázané. Povinnosťou bude aj nosenie rúška.

Úrad verejného zdravotníctva vydá aj opatrenia vo veci rizikových krajín aj povinnosti zamestnávateľov.

Rúška budú povinné aj v školách s výnimkou prvého stupňa. Rozhodlo o tom vo štvrtok konzílium odborníkov, informoval o tom hlavný hygienik Ján Mikas po rokovaní.

Opatrenia majú platiť od 1. septembra.

Pravidelné prehodnocovanie

Mikas skonštatoval, že pristúpili k sprísneniu opatrení a poukázal na zhoršujúcu sa situáciu na Slovensku aj v Európe.

Podčiarkol, že povinnosť nosiť rúško na hromadných podujatiach bude platiť rovnako pre interiér, ako aj pre exteriér. Nosenie rúšok v triedach odporúča, a to aj na prvom stupni, ak by to žiaci dokázali akceptovať.

Dodal, že vzhľadom na koniec dovolenkovej sezóny bude zrejme konzílium pravidelne zasadať a prehodnocovať situáciu i rizikovosť regiónov.

"Pokiaľ si budeme vedomí, že toto sú rizikové oblasti a ľudia budú dodržiavať nastavené prísne epidemiologické opatrenia, najmä nosenie rúšok, vieme vážne eliminovať šírenie vírusu v našej populácii," doplnil minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Kontrola opatrení

Zdôraznil, že treba dať pozor, aby sa nákaza nedostala do domovov sociálnych služieb a zariadení pre seniorov, ako aj medzi marginalizované komunity či do nocľahární pre bezdomovcov.

Skonštatoval, že ostražitosť ľudí klesla a poukázal na dezinformačnú kampaň. Odmietol napríklad to, že by ľudí v rúškach dusil oxid uhličitý. Upozornil, že dodržiavanie opatrení budú kontrolovať regionálni úradníci s políciou, pričom hrozia pokuty.

Prvá viceprezidentka Policajného zboru Jana Maškarová ozrejmila, že polícia reaguje na epidemiologickú situáciu preventívno-bezpečnotnými opatreniami.

Cez nadchádzajúci víkend sa preto zameria na kontrolu nosenia rúšok v nákupných strediskách, obchodoch a na kultúrno-spoločenských podujatiach.

Na začiatku školského roka budú zase policajti kontrolovať nosenie rúšok v autobusoch, vlakoch aj na staniciach. Avizovala aj kontroly v nemocniciach, kde sa podľa informácií polície opatrenia nedodržiavajú.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-02-13 16:45:30 - Feat.: - Title: Národná rada posunula zákon o opatreniach v podnikateľskom prostredí do druhého čítania 04 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:38