TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Korčok označil manipuláciu volieb v Bielorusku za neprijateľnú

26.08.2020, 21:11
Autor:
TASRTASR
Korčok podotkol, že protestujúci žiadajú len to, čo je podstatou demokracie.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) zdôraznil potrebu pravidelnej komunikácie medzi USA a európskymi krajinami a potrebu čeliť novým výzvam.

Uviedol to počas stredajšej diskusie s námestníkom štátneho tajomníka amerického ministerstva zahraničných vecí Philipom T. Reekerom v rámci konferencie Globsec. Hovoril aj o udalostiach v Bielorusku a výraznej propagande či dezinformáciách.

​Korčok počas diskusie deklaroval, že transatlantické vzťahy patria k základom zahraničnej politiky Slovenska.

Neprijateľná manipulácia 

Zdôraznil tiež, že transatlantické vzťahy sa môžu posilniť iba vtedy, ak sa výrazne posilnia vzťahy medzi USA a Európou. Dodal, že sa treba spoločne orientovať aj na nové výzvy a hrozby.

Potrebu vidí v pravidelných rokovaniach zástupcov USA s ministrami európskych krajín. Myslí si, že by si tak obe strany mohli lepšie porozumieť aj v oblastiach, ku ktorým majú rozličné postoje.

V súvislosti s Bieloruskom Korčok označil manipuláciu volieb za neprijateľnú. Podotkol, že protestujúci žiadajú len to, čo je podstatou demokracie a poukázal na potrebu pomôcť obyvateľom Bieloruska.

Zdôraznil však aj potrebu naštartovať dialóg medzi režimom a občanmi, ako aj politickými reprezentantmi. Deklaroval, že je pripravený aktívne sa zapojiť do tohto procesu.

Koronavírus na Slovensku

Nemožno podľa neho ignorovať ani šíriacu sa propagandu a dezinformácie. Podčiarkol úlohu komunikácie s verejnosťou o tom, ktoré informácie sú nepravdivé. Ako príklad uviedol heslá šíriace sa na Slovensku ako "majdanizácia", ale aj informácie, že NATO mobilizuje vojsko, že by malo byť Bielorusko kolóniou západu i to, že protestujúci sú platení zo zahraničia.

Ako aktuálnu prioritu pri svojej práci označil šéf slovenskej diplomacie tiež nový koronavírus. Hovoril o potrebe zotavovať sa z dôsledkov pandémie.

Poznamenal, že Slovensko si v porovnaní s inými krajinami zatiaľ počínalo dobre a aktuálne prijíma ďalšie kroky v súvislosti s druhou vlnou.

01 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-10 15:33:02 - Feat.: - Title: Migaľ z Hlasu v HNtelevízii: Kampaň bola na hrane z oboch strán, Korčokova prehra priniesla džihád
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 15:10