StoryEditor

Hygienici vysvetľujú vysoký počet nakazených. Ide o dohľadané prípady, tvrdia

21.08.2020, 14:01
Autor:
TASRTASR
Vo veľkej časti prípadov ide o importy zo zahraničia.

Nárast počtu potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v uplynulých dňoch je výsledkom aktívneho a dôsledného dohľadávania kontaktov v lokalizovaných ohniskách nákazy a ich nárazového testovania na nový koronavírus. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva  Daša Račková. Epidemiologická situácia je podľa ÚVZ pod kontrolou.

Vyšší počet nakazených novým koronavírusom za štvrtok zaznamenali v územnej pôsobnosti regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Spišskej Novej Vsi, Dunajskej Strede, Prešove a Žiline.

V územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave epidemiológovia identifikovali úzke kontakty pozitívnych osôb a importy zo zahraničia, v niektorých prípadoch sa ešte uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie.

Šírenie na rodinnej oslave

"Ide o lokalizované a kontinuálne monitorované ohniská nákazy, v ktorých už boli prijaté protiepidemické opatrenia vrátane dôkladnej dezinfekcie priestorov, opatrenia sa priebežne stále prijímajú," uviedla Račková.

RÚVZ v Trnave tiež zaznamenal výskyt ochorenia COVID-19 medzi úzkymi kontaktmi potvrdených prípadov a importy zo zahraničia. Niektoré prípady majú podľa Račkovej epidemiologickú súvislosť s rodinnou oslavou.

"Časť týchto kontaktov pracovala v dvoch miestnych prevádzkach, ktoré sú dnes z dôvodu vykonávania dezinfekcie priestorov zavreté. Dva potvrdené prípady ochorenia COVID-19 boli zaznamenané aj v podniku, ktorý aktuálne postupuje v zmysle vypracovaného krízového plánu," doplnila. RÚVZ v Trnave v koordinácii s ÚVZ podľa nej zabezpečuje vo veci potrebné protiepidemické opatrenia, pozitívnym osobám a ich kontaktom nariadil izoláciu a testovanie na ochorenie COVID-19. Tie rovnako musia absolvovať niektorí zamestnanci, ktorí sa zdržiavali v priestoroch, kde pozitívne osoby pracovali.

Ide o dohľadané kontakty

Nové potvrdené prípady nákazy v pôsobnosti RÚVZ v Trenčíne sú úzke kontakty osôb z lokalizovaných a kontinuálne monitorovaných ohnísk nákazy. Čo sa týka nových prípadov potvrdených v územnej pôsobnosti RÚVZ v Prešove, ide rovnako o dohľadané kontakty s osobou pozitívne testovanou na ochorenie COVID-19. V jednom prípade RÚVZ pokračuje v epidemiologickom vyšetrovaní.

"V územnej pôsobnosti RÚVZ so sídlom v Spišskej Novej Vsi ide zväčša o importy zo zahraničia vo vzájomnej epidemiologickej súvislosti. Jeden prípad zaznamenaný za včerajší deň  je kontakt už potvrdeného prípadu ochorenia COVID-19," uviedla Račková. "Výskyt nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v územnej pôsobnosti RÚVZ v Dunajskej Strede je tiež výsledkom aktívneho dohľadania už potvrdených prípadov. V jednom prípade ide o import zo zahraničia," doplnila.

Zo zahraničia pochádzajú aj dva prípady potvrdené v územnej pôsobnosti RÚVZ v Žiline, epidemiologické vyšetrovanie v ďalších prípadoch stále pokračuje.

Príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva podľa Račkovej zabezpečujú všetky potrebné protiepidemické opatrenia na lokálnej úrovni, sledujú epidemiologickú situáciu vo svojej územnej pôsobnosti a okamžite reagujú na jej vývoj. RÚVZ sú v kontakte so všetkými zainteresovanými subjektmi a situáciu spoločne riešia.

ÚVZ vyzýva verejnosť, aby v spoločnom záujme ochrany zdravia rešpektovala platné opatrenia a odporúčania prijímané celoplošne aj na lokálnej úrovni.

"Opäť vyzývame tiež na zváženie nevyhnutnosti organizovania veľkých rodinných osláv a návštev, na ktorých sa zídu osoby z rôznych častí Slovenska, ale aj zo zahraničia. Pripomíname aj dôležitosť a mimoriadnu potrebnosť aktualizácie krízových plánov vo veľkých podnikoch v súčinnosti s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva," povedala hovorkyňa ÚVZ.

"Dbajte na základné hygienické opatrenia: noste rúška, dodržujte dostatočný odstup od cudzích ľudí a pravidelne si umývajte, respektíve dezinfikujte, ruky," pripomína.

Na Slovensku vo štvrtok (20. 8.) pribudlo 123 prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo tak v krajine evidujú 3225 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19.

01 - Modified: 2024-03-14 21:21:40 - Feat.: - Title: FOTO Máš tieto produkty doma? Úrad verejného zdravotníctva pred nimi varuje, okamžite ich vyhoď 02 - Modified: 2024-03-10 16:46:49 - Feat.: - Title: Úrad verejného zdravotníctva odporúča očkovanie proti kliešťovej encefalitíde pred začiatkom jari 03 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 04 - Modified: 2024-02-14 13:15:58 - Feat.: - Title: Koalícia víta odchod Mikasa, opozícia za tým vidí politické rozhodnutie. Bezprecedentné čistky, reaguje KDH 05 - Modified: 2024-02-14 11:53:06 - Feat.: - Title: Mikas zobral rozhodnutie o svojom odvolaní na vedomie. Novej šéfke hygienikov Červeňovej drží palce
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 14:22