StoryEditor

ÚVO chce zjednodušenie a zrýchlenie verejného obstarávania

17.08.2020, 11:40
Autor:
TASRTASR
Úrad chce rýchlejšie čerpanie eurofondov.

Stále pracoviská Úradu pre verejné obstarávanie v regiónoch by mali podporiť nakupovanie za verejné zdroje.

Od začiatku roka sa otvorili tri, najbližšie by malo takéto pracovisko vzniknúť v Trnave. Uviedol to v pondelok predseda úradu Miroslav Hlivák po stretnutí s predsedom Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozefom Viskupičom.

Hlivák priblížil, že vláda má aj v programovom vyhlásení pomoc regiónom, aby mohli samostatne efektívne obstarávať, s čím súvisí vytváranie centier zdieľaných podporných služieb pre obstarávanie v regiónoch.

"Práve na podporu nakupovania za verejné zdroje v súlade so zákonom slúžia naše stále pracoviská. Od januára sme zriadili tri takéto pracoviská, v Banskobystrickom, Trenčianskom a Prešovskom kraji," spresnil s tým, že ide o akúsi predĺženú ruku úradu. ÚVO chce v zriaďovaní stálych pracovísk v regiónoch pokračovať.

Zjednodušenie obstarávania

Témou diskusie boli aj viaceré návrhy na legislatívne zmeny, ktoré sa týkajú zjednodušenia verejného obstarávania.

Viskupič dúfa, že v budúcnosti zákazky na úrovni samosprávnych krajov budú môcť byť vo vyššej miere realizovateľné, pričom sa zachová maximálna miera transparentnosti.

Na stretnutí sa dohodli, že SK8 tiež predstaví svoje zámery na zvýšenie efektivity a rýchlosti pri verejnom obstarávaní.

Podľa Viskupiča diskutovali tiež o úprave pravidiel podlimitných zákaziek, systémovom opatrení na centralizáciu nákupov tovarov, služieb a stavebných prác a obstarávaní nájomných bytov.

Nemuseli by byť námietky

ÚVO pri podlimitných zákazkách napríklad uvažuje o tom, že v nejakom finančnom pásme by neboli námietky. "Často sa stáva, že podnikatelia nejdú do súťaží s cieľom čestnej hospodárskej súťaže, ale tie súťaže napádajú," ozrejmil Hlivák.

Rozprávali sa aj o príprave ÚVO na to, že by mal byť jedinou autoritou v procese kontroly eurofondových zákaziek.

Proces čerpania eurofondov je podľa Viskupiča pomalý a neefektívny. "SK8 opakovane deklaruje, že zrýchleniu a zefektívneniu čerpania eurofondov by pomohlo, keby bol na Slovensku určený jeden metodický a kontrolný orgán pre dohľad nad týmito procesmi," zdôraznil.

So žiadosťou o zjednodušenie procesu implementácie projektov sa obrátil aj na ministerku pre investície Veroniku Remišovú.

01 - Modified: 2023-11-07 06:35:47 - Feat.: - Title: Minister vnútra so zmenami a s odvolávaním ešte neskončil. Na rade má byť úrad, ktorý chráni čurillovcov 02 - Modified: 2023-10-17 13:45:04 - Feat.: - Title: Jurinová a Viskupič sa vzdajú mandátov, do parlamentu nenastúpia 03 - Modified: 2023-08-28 16:00:05 - Feat.: - Title: Nadácia Zastavme korupciu kritizuje vyjadrenia o prípadnom zrušení Úradu pre verejné obstarávanie 04 - Modified: 2023-07-27 14:29:37 - Feat.: - Title: V Trnave otvoria novú neurologickú ambulanciu 05 - Modified: 2023-07-21 10:40:29 - Feat.: - Title: Samosprávy trvajú na vyplatení kompenzácie cien energií. Veria, že slová premiéra budú platiť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 18:21