StoryEditor

Rakúsko nariadilo sprísniť zdravotné kontroly na hraniciach so Slovenskom. Chce zabrániť šíreniu vírusu

16.08.2020, 11:41
Autor:
ČTKČTK
Dôvodom na vydanie opatrenia je snaha zabrániť šíreniu vírusu.

Rakúske ministerstvo zdravotníctva nariadilo sprísniť zdravotné kontroly na hraniciach so Slovenskom, Talianskom, Slovinskom a Maďarskom. Informovala o tom dnes agentúra APA, podľa ktorej výnos zverejnilo ministerstvo v registri už v piatok.

Rastie počet nakazených

V Rakúsku v posledných dňoch rastie počet nakazených koronavírusom. V mnohých prípadoch sa ľudia pritom infikovali na dovolenke v zahraničí. Ministerstvo vo výnose nariadilo, aby sa kontroly na hraniciach so štyrmi susednými krajinami "posilnili masívne".

Dôvodom na vydanie opatrenia je snaha zabrániť šíreniu vírusu. Ďalších štyroch rakúskych susedov - Česka, Nemecka, Švajčiarska a Lichtenštajnska sa opatrenia netýka.

Zdravotnícke kontroly sú zamerané na Rakúšanov, ktorí sa vracajú do vlasti po dovolenke. V Rakúsku v posledných dňoch začal stúpať počet ľudí, ktorí sa koronavírusom nakazili práve v zahraničí. Od pondelka kvôli tomu na zoznam rizikových krajín pribudne Chorvátsko. K posilneniu zdravotníckych kontrol na hraniciach v sobotu vyzval tiež kancelár Sebastian Kurz.

O chystanom posilnení zdravotníckych kontrol na hraniciach informovali rakúske médiá už v piatok. Vtedy písali vtedy, že sa budú prísnejšie kontrolovať talianske hranice, pretože panujú obavy, že sa budú chcieť navrátilci z dovolenky v Chorvátsku vyhnúť už teraz prísnym kontrolám na slovinskej hranici a vrátiť sa do Rakúska okľukou práve cez Taliansko.

31 krajín

S tým podľa rakúskych médií môže súvisieť aj aktuálne nariadenie. Rakúsko vydalo kvôli koronavírusu varovanie pred cestami do 31 krajín. V pondelok k nim pribudne Chorvátsko.

Za rizikovú považuje rakúske ministerstvo zahraničia navyše čínsku provinciu Chu-pej, z ktorej metropoly Wu-chan sa vlani začal koronavírus šíriť do sveta, a Španielsko s výnimkou jeho ostrovov.

Pri návrate z rizikových oblastí musia Rakúšania predložiť zdravotným kontrolám na hranici negatívny test na koronavírus, ktorý nebude starší ako 72 hodín, prípadne sa izolovať dva týždne v domácej karanténe. Rakúsko doteraz zaznamenalo 23 298 prípadov nákazy koronavírusy, zomrelo 728 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 03 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 05 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 11:10