StoryEditor

Je to bohapusté rozkrádanie. Neverím, že o tom Matovič nevedel, hovorí Fico

13.08.2020, 14:25
Šéf Smeru kritizuje zmluvy, ktoré štát uzatvoril s firmou poradcu ministra financií Eduarda Hegera.

Ak minister financií Eduard Heger neodvolá šéfa Tiposu a nezruší zmluvy so svojim poradcom Michalom Miškovičom, Smer navrhne jeho odvolávanie z funkcie. Uviedol to vo štvrtok na tlačovej konferencii šéf strany Robert Fico.

Dôvodom na odvolávanie je podľa Fica to, že Miškovič mal uzavrieť zmluvy so štátom v hodnote viac ako 800-tisíc eur.

Zákazky na poradenstvo

Portál Aktuality.sk informoval, že Miškovičova advokátska kancelária získala po voľbách štátne zákazky na právne poradenstvo, ktoré boli od inštitúcií, ktoré má v rukách vládne OĽaNO.

Najväčšiu zmluvu mala s Miškovičom uzatvoriť štátna spoločnosť Tipos. Miškovič je tiež členom legislatívnej rady vlády.

"Ak sa pozrieme, komu radí, tak ťažko nájdeme niekoho z OĽaNO, ktorý by služby tohto pána nevyužíval," reagoval Fico na to, že s Miškovičom uzavreli poradenské zmluvy aj Slovenský pozemkový fond, ministerstvo životného prostredia či Žilinský samosprávny kraj na čele so župankou OĽaNO Erikou Jurinovou.  

"Nemôžeme akceptovať, že dnes je tu poradca, ktorý podpisuje celý rad lukratívnych zmlúv o pomoci pre rôzne inštitúcie," pokračuje šéf Smeru.

Fico hovorí o rozkrádaní

Podľa Fica ide o vyťahovanie peňazí zo štátneho rozpočtu. "Toto, čo vidíme, je v rozpore s tým, čo vykrikovali s tribún. Predstavte si, že by som bol premiérom a mal by som poradcu, ktorý by takýmto spôsobom zastupoval celý štát. Matovič by vykrikoval s megafónom. Teraz je ticho, lebo sa to týka aj jeho," uviedol na brífingu expremiér. 

"Pán Miškovič Je obžalovaný vo veci porušovania povinnosti, ktoré sa týkajú advokátskej činnosti. Ak je to on, ako sa mohlo stať, že je členom legislatívnej rady vlády. Ako môže dostávať takéto lukratívne zákazky?" pýta sa Fico.

Fico tvrdí, že ide o bohapusté rozkrádanie peňazí. "Neverím, že by o tom Heger a Matovič nevedeli," tvrdí. 

Smer klame, tvrdí Heger

Heger na Ficove slová reagoval tým, že Smer klame a urputne hľadá tému, ktorou by tromfol odídencov okolo Petra Pellegriniho.

"Zatiaľ čo bývalé vedenie spoločnosti Tipos zaplatilo advokátskej kancelárii Čavojský v roku 2019 za právne služby vyše 700-tisíc eur vrátane DPH, v roku 2018 vyše pol milióna, nové vedenie štátnej lotériovej spoločnosti dosiahlo významné úspory," hovorí Heger.

Nová rámcová zmluva s advokátskou kanceláriou Miškoviča je podľa neho na maximálnu sumu 256 082 eur bez DPH a jej konkrétne čerpanie bude závisieť od reálnych potrieb Tiposu

"Každá objednávka musí byť v súlade s princípmi hodnoty za peniaze. Takisto treba jasne občanov informovať, že zatiaľ čo bývalé vedenie externé právne služby nesúťažilo, ale zmluvu s kanceláriu pána Čavojského uzavrelo priamo, zmluva s kanceláriou pána Miškoviča bola vysúťažená,“ uviedol šéf rezortu financií

Tipos sa ohradzuje

Spoločnosť Tipos sa voči medializovaným informáciám dôrazne ohradila. Tvrdí, že ide o nepodložené a účelové útoky niektorých opozičných politikov.

Štátna akciovka rovnako tvrdí, že vysúťažená suma je maximálna suma a nemusí byť minutá.

Tipos ďalej uvádza, že Miškovičovu kanceláriu vybrala na základe prieskumu trhu z troch ponúk, pričom víťazná ponuka mala hodinovú sadzbu o 18 eur nižšiu ako ponuka druhého uchádzača v poradí.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:43